Update corona-maatregelen (2/11)
Vrijdag werden er verstrengde maatregelen aangekondigd die vanaf 2/11 ingaan. Zondag verscheen het ministerieel besluit dat enkele zaken verduidelijkt. Hieronder een overzicht. Let op: dit is de info waarover men nu beschikt. De komende uren en dagen kan dit nog verder verduidelijkt worden.
𝗦𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗮𝗰𝘁𝗲𝗻 Elk lid van een huishouden mag 1 knuffelcontact hebben. Dit blijft dezelfde personen gedurende de zes weken van de maatregelen. Er mag maar één knuffelcontact tegelijkertijd aanwezig zijn in een huishouden. Een alleenstaande mag naast het knuffelcontact nog één bijkomende persoon uitnodigen. Buiten afspreken kan met maximaal vier personen (en voldoende afstand), kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend.
𝗪𝗶𝗻𝗸𝗲𝗹𝘀 Winkelen kan enkel individueel of met maximum één andere persoon. Uitzondering is er voor een volwassene die de minderjarigen van hetzelfde huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding mag vergezellen. Volgende winkels mogen openen: - voedingswinkels, ook nachtwinkels - winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten; - dierenvoedingswinkels; - apotheken; - kranten- en boekenwinkels; - tankstations en de leveranciers van brandstoffen; - telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen; - winkels voor medische hulpmiddelen; - doe-het-zelfzaken; - tuincentra en boomkwekerijen; - bloemen- en plantenwinkels; - groothandels bestemd voor professionelen; - gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen verkopen; - gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen; - winkels voor schrijf- en papierwaren. - garages mogen openen voor pech-, herstellings-, onderhouds-, naverkoop- en takeldiensten en bandenwissels. Ook fietsherstellingen zijn nog mogelijk.
Om oneerlijke concurrentie te vermijden mogen zij enkele zaken niet verkopen de komende zes weken. Daaronder vallen meubels, tuinmeubels, BBQ-toestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen (uitsluiting van kaarsen), multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoeisel, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren, sportartikelen en dergelijken. Die producten mogen ze in de fysieke winkels niet aanbieden. Online mag dat wel. De winkels die gesloten zijn, mogen aan thuislevering doen of een systeem op afspraak opzetten om bestelde producten in open lucht op te halen.
Moeten sluiten en mogen ook geen diensten aan huis aanbieden: - schoonheidssalons; - niet-medische pedicurezaken; - nagelsalons; - massagesalons; - kapperszaken en barbiers; - tatoeage- en piercingsalons.
Markten die vooral essentiële goederen verkopen, mogen plaatsvinden met een aantal veiligheidsmaatregelen. Jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen zijn verboden.
𝗛𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮 Cafés en restaurant zijn gesloten.Afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken om mee te nemen (tot 22.00 uur) en alcoholische dranken om mee te nemen (tot 20 uur) zijn wel toegelaten.
Alle logiesvormen mogen wel open blijven maar hun restaurant, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten moeten sluiten.
Mogen ook open blijven: - grootkeukens en eetzalen voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen, - collectieve faciliteiten voor dak- en thuislozen, - eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens, - de sanitaire voorzieningen op de dienstenzones langs de snelwegen.
𝗩𝗮𝗸𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗽𝗮𝗿𝗸𝗲𝗻, 𝗯𝘂𝗻𝗴𝗮𝗹𝗼𝘄𝗽𝗮𝗿𝗸𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗺𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 Vakantieparken, bungalowparken en campings zijn gesloten voor het publiek vanaf 3 november 2020. Er is een uitzondering voor de vakantieverblijven, bungalows, chalets en kampeervoorzieningen die gebruikt worden door de eigenaars of door de huishoudens die er wonen.
𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲𝗹𝗲, 𝗳𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲, 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲, 𝗿𝗲𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗲𝗻 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻𝘀𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿 De gebouwen van deze sectoren worden gesloten voor het publiek, dit zijn o.a.: - casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren; - wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams; - discotheken en dancings; - de feest- en receptiezalen; - de pretparken; - de binnenspeeltuinen; - de dierentuinen en dierenparken; - de bowlingzalen; - de kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen; - de zwembaden; - de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons; - de bioscopen.
Er is een uitzondering voor een aantal zaken die wel mogen open blijven: - de buitenspeeltuinen; - de buitengedeelten van natuurparken en openluchtmusea, - de bibliotheken, spelotheken en mediatheken; - de gebouwen voor erediensten; - de buitengedeelten van sportinfrastructuren; - de overdekte paardenpistes in manèges en paardenrenbanen (enkel met het oog op het welzijn van het die); - de culturele plaatsen, maar enkel voor groepen van kinderen tot en met 12 jaar, in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs of stages en activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar;
Sportzalen en -voorzieningen, maar dit enkel voor zover het geen zwembad betreft, voor groepen van kinderen tot en met 12 jaar in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs of sportactiviteiten, -stages en -kampen georganiseerd of toegelaten door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar of trainingen en wedstrijden van professionele sporters.
𝗛𝘂𝘄𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻, 𝗯𝗲𝗴𝗿𝗮𝗳𝗲𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗲𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲𝗻𝘀𝘁𝗲𝗻 Bij huwelijken mogen enkel de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst aanwezig zijn.
Bij begrafenissen en crematies mogen maximum 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, aanwezig zijn. Koffietafels zijn niet meer mogelijk.
Erediensten zijn verboden, tenzij voor huwelijken en begrafenissen zoals hierboven omschreven of om ze op te nemen om te kunnen uitzenden.
𝗝𝗲𝘂𝗴𝗱𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁𝗲𝗻 Kinderen tot en met 12 jaar mogen georganiseerde jeugdactiviteiten bijwonen. Hier geldt een maximum van 50 kinderen en er moet steeds en meerderjarige trainer, begeleider of toezichter aanwezig zijn. Kampen en stages mogen plaatsvinden voor kinderen onder de twaalf jaar maar zonder overnachting.
𝗦𝗽𝗼𝗿𝘁 Professionele sportwedstrijden en -trainingen kunnen plaatsvinden maar zonder publiek. Niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen kunnen enkel plaatsvinden voor deelnemers tot en met 12 jaar. Het gaat over schoolse of buitenschoolse activiteiten van het onderwijs of over activiteiten die georganiseerd of toegelaten worden door de lokale overheid. De speelpleinwerking in Jongerencentrum Hal P zal dus doorgaan. Bij de toegelaten activiteiten mag als publieke maximum 1 persoon van het huishouden van het kind aanwezig zijn.
