Kunstwerk 'In Memoriam' voorgesteld in het Pliniuspark

In het Pliniuspark werd vrijdag het kunstwerk 'In Memoriam' van de Belgische kunstenaar Renato Nicolodi voorgesteld, de nieuwste aanwinst van de stad Tongeren in het kader van het expo-project 'De 9de maand'. De 9de maand is als het ware een langlopend expo-project waarbij door de stad Tongeren sinds 2012 periodiek een relevant hedendaags kunstwerk wordt aangekocht en in de openbare ruimte geplaatst.


An Christiaens, burgemeester wnd.:

'De stad Tongeren beschikt over een rijk cultuurhistorisch patrimonium. Vele Tongenaren leven haast letterlijk in de schaduw van de majestueuze OLV-Geboortebasiliek. Op nauwelijks enkele meters afstand daarvan kan men de prachtige collecties en expo’s van het Gallo-Romeins Museum bezichtigen. Nog even verder wandelt men doorheen het feeërieke stratenbegijnhof, langsheen de Moerenpoort, de middeleeuwse muren, enz. Al deze historische

bezienswaardigheden moeten evenwel aangevuld worden met feiten, context en objecten. Enkel zo wordt het mogelijk om aan de materiële restanten een bepaalde invulling en betekenis mee te geven. Hedendaagse kunst draagt hiertoe bij!”


Dankzij talloze archeologische opgravingen krijgen we een vrij goed beeld van vroegere locaties van diverse Romeinse en middeleeuwse gebouwen. In andere gevallen is de informatie minder duidelijk en blijft het antwoord op vele vragen open. Waar lag het forum, was er een amfitheater? Via een bewust gekozen diversiteit aan hedendaagse kunstuitingen kan al dat erfgoed op een duurzame manier leesbaar en belevenisvol gemaakt worden, ook al is het niet altijd zichtbaar.


“Tongeren is een stad met een roemrijk verleden en een schier onuitputtelijk erfgoed. Het zou fout zijn om zich enkel in dit verleden te wentelen. Met de 9de maand brengt de stad heden en verleden met elkaar in confrontatie. Wij willen via hedendaagse kunst uitpakken met ons verleden; Wij willen inwoners en bezoekers verrassen, wij willen hen inspireren en hen zo (misschien zelfs onbewust) laten meedenken en -bouwen aan het Tongeren van morgen.”
© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon