Gallo-Romeins Museum kijkt met vertrouwen uit naar 2021

Meer dan 46.000 bezoekers bezochten het Gallo-Romeins Museum in 2020, de helft minder dan in het succesjaar 2019. Toch blikt het museum tevreden terug. Hoogtepunten waren de wondermooie expositie Dacia Felix, de vele families met kinderen die het museum bezochten in de zomermaanden, de verwerving van een topstuk, een nieuw programma voor scholen én de utibreiding van het digitaal aanbod. 2021 kondigt zich met de tentoonstelling Oog in oog met de Romeinen beloftevol aan.


In dit coronajaar trok het Gallo-Romeins Museum nog behoorlijk veel volk, ondanks het feit dat het het museum gedurende vier maanden gesloten was. Vooral in juli en augustus vonden veel gezinnen met kinderen hun weg naar Tongeren, zowel voor de permanente tentoonstelling Van neanderthaler tot Gallo-Romein als de tijdelijke expositie Dacia Felix. Het museum slaagde erin om deze tentoonstelling over het roemrijke verleden van Roemenië te verlengen. Dat zorgde voor een topzomer. Mooi gespreid kwamen zo’n 15.000 bezoekers over de vloer, onder wie bijna 1000 Tongenaren. Die laatsten genoten uitzonderlijk van gratis toegang.


An Christiaens, schepen van Cultuur: “Ik ben trots op wat het Gallo-Romeins Museum in 2020 heeft gepresteerd. We kregen hiervoor veel lof van onze bezoekers. De volgende tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ opent in februari zijn deuren. Die belooft een nieuwe mijlpaal te worden.”

2020 was dus voor het Gallo-Romeins Museum verre van een somber jaar. Het museumteam toonde zijn dynamisch karakter en slaagde erin de werking verder te zetten. Een hoogtepunt was zeker de verwerving van een uniek loden vervloekingsplaatje uit de Romeinse tijd, enig in België. Het object staat te pronken in de inkomhal en zal te zien zijn in de volgende tijdelijke tentoonstelling Oog in oog met de Romeinen.


Achter de schermen werd hard gewerkt aan de digitale ontsluiting van de Romeinse muntcollectie en aan wetenschappelijk onderzoek op een diversiteit aan collectiestukken. Dat laatste gebeurt vaak in samenwerking met externe specialisten. Voor scholen ontwikkelde het museum het gloednieuwe programma ‘Archeoloog@work’: Tieners worden uitgedaagd om aan de hand van vondstonderzoek het dagelijks leven in een Romeinse stadswoning bloot te leggen. Ook nam het museum deel aan de jaarlijkse editie van de Archeologiedagen. Het kreeg hiervoor aandacht in het VRT-journaal. In 2020 versterkte het Gallo-Romeins Museum zijn digitaal aanbod. In het najaar van 2020 gingen de lezingen in de reeks Spraakwater online, met groot succes. Op twee doordeweekse donderdagavonden logden telkens ongeveer mensen in. Tijdens de lockdown kon iedereen de topstukken uit de collectie virtueel ontdekken. Het museum plaatste op zijn website een link naar de luisterfragmenten die in normale omstandigheden enkel in het museum zelf te horen zijn. mensen maakten gebruik van deze service.

Bijkomend lanceerde het museum samen met de GIS-coördinator van de stad Tongeren de webapplicatie Mapping the Civitas Tungrorum. Bezoekers kunnen op de website speuren naar archeologische overblijfselen uit de civitas Tungrorum, het bestuursdictrict waarvan Tongeren in de Romeinse tijd de hoofdstad was. Ten slotte zette het Gallo-Romeins Museum in november de boeiende blog Hic et nunc op: classicus Patrick De Rynck brengt voortaan tweemaandelijks een (luister)tekst waarin hij vanuit de actualiteit terugblikt naar de oudheid.

Het Gallo-Romeins Museum kijkt uit naar 2021. De afgelopen maanden werd keihard gewerkt aan de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’, met 250 topstukken uit de Romeinse collecties van het British Museum. Het concept is veelbelovend. Rode draad in de tentoonstelling zijn films met getuigenissen van mensen uit het Romeinse Rijk, vertolkt door professionele acteurs. Hoe was het om te leven in de hoogdagen van de keizertijd, in Rome en ver daarbuiten? De expositie is toegankelijk voor een breed publiek, en ook zeer geschikt voor een bezoek met kinderen.
© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon