CC de Velinx start met ticketverkoop voor het najaar

Op 2 september start de VELINX met de ticketverkoop voor het programma van het najaar 2020. Ondanks het feit dat we organisatorisch voor een gigantische uitdaging stonden en gaandeweg meer en meer artiesten zelf hun tournees annuleerden bij gebrek aan perspectief, kunnen we met trots toch nog een boeiend en gevarieerd najaar 2020 voorstellen.

Gezien de omstandigheden kiezen we ervoor enkel het najaar aan te kondigen. Dit geeft ons de mogelijkheid kort op de bal te blijven spelen wat het verdere verloop van het seizoen betreft

De VELINX koos ervoor zelf geen enkele voorstelling te annuleren, ook al is de capaciteit beperkt. Zo ondersteunen we zowel artiesten als publiek.

OP NAAR EEN CORONA-PROOF EN VEILIG AANBOD

De veiligheid van ons publiek, de artiesten en alle medewerkers is onze eerste prioriteit. We respecteren strikt de richtlijnen die worden opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Onder de huidige regelgeving kunnen we zonder problemen 200 personen op een veilige manier in de schouwburg ontvangen.

NIEUW! ELFURENMIS

Met bijna 30 voorstellingen voorzien we in het najaar voor een toch wel meer dan behoorlijk cultureel aanbod, waaronder een gloednieuw concept - in co-productie met B-Classic - getiteld ‘de Elfurenmis’, waarin klassieke muziek in zijn meest brede interpretatie de confrontatie aangaat met een lezing avant la lettre – zeg maar preek. Een vaste begeleidingsband (Martijn Vanbuel (bas), Maarten Lingier (pianist) en Tim Finoulst (gitaar)) krijgt het gezelschap van een solo-muzikant par excellence en een zo mogelijk nog meer bevlogen spreker. Wat de (s)preek(st)er van dienst betreft, hier trekken we resoluut de feminiene kaart, mannen hebben al eeuwen mogen prediken - al dan niet in de woestijn. Schrijfster en juriste Rachida Lamrabet zal deze inspirerende concertreeks - er volgen nog vier Elfurenmissen - aftrappen met een donderpreek. Gastmuzikante nummer één is Dubbel South-African Music Award winnares, Tutu Puoane, afkomstig uit een township nabij Pretoria. Voor de tweede editie zullen de vaste klasse-muzikanten zich laten omringen mét en inspireren door twee razend interessante individuen: cellist Benjamin Glorieux en genderactiviste Emanuelle Verhagen. Ceremoniemeester Rasdhif El Kaoui (Jihad van liefde) ontvangt, kijkt toe, spreekt aan, dankt en zegent waarop wij allemaal zullen heengaan in vrede.

Het seizoen starten we met een andere co-productie met B-Classic: pianist Jef Neve in ontmoeting met organisten Luc Ponet en Peter Maus in de Tongerse Basiliek. Jef componeerde een jaar geleden een orgelcompositie voor Bozar. Op 25 september zal deze compositie voor het eerst klinken buiten Brussel, in de Tongerse basiliek. Jef en Luc grasduinen in het immense orgelrepertoire en maken eigen versies van werken waarbij klassiek en jazz verweven worden. De unieke combinatie van jazz en klassiek, van piano en orgel … en dit met twee absolute grootmeesters.

PODIUMKUNSTEN – Een sterk profiel

Zoals bekend heeft de VELINX een sterk theateraanbod. In het najaar kiezen we voor gevestigde namen zoals o.a. de Roovers, Circus Ronaldo, de Koe en Berlin. Uitschieters worden ongetwijfeld ‘True Copy’, razend interessant docutheater over de grootste meestervervalser van de eeuw. Maar de VELINX is ook bij uitstek een huis waar interessante jonge makers en gezelschappen met open armen ontvangen worden. In het najaar zijn er verschillende van deze pareltjes te ontdekken zoals o.a. Maarten Westra Hoekzema, Senu Guns of Claudio Stellato.

Succesverhalen als ‘Kunstendag voor kinderen’ en ‘Kerst in de VELINX’ met straffe voorstellingen en al even straffe en fijne randactiviteiten krijgen een vervolg. KERST IN DE VELINX is intussen een klassieker, een feest voor de hele familie met een warme en feestelijke ontvangst, met lekkernijen en verrassingen in alle hoeken en kieren en spetterende familievoorstellingen voor jong en oud!

YAKARA

De allereerste voorstelling op het VELINX-podium sinds de corona-crisis wordt een wereldpremière ism onze collega’s van MoMeNT: ‘YAKARA’. Het klinkt wat grootmoedig, maar als de Donau en de Moldau geëerd mogen worden met een symfonie, waarom dan de Jeker niet? De Tongerse componist Piet J. Swerts werd door MoMeNT gevraagd om een symfonie te componeren. Ter inspiratie organiseerde MoMeNT in 2019 in het kader van dit project drie wandelingen - met gids Riet van Cleuvenbergen- langs de Jeker. Piet Swerts wandelde 55 kilometer langs de Jeker mee en behaalde tijdens deze wandelingen de bezieling voor het componeren van ‘Yakara’.

MoMeNT heeft met de philharmonie zuidnederland en Musica Sacra een partner gevonden voor de uitvoering. Ter informatie: Yakara is de oudste benaming voor de Jeker.

Na de première in Tongeren reist Yakara nog verder naar Maastricht en Den Bosch.

Chantal Pattyn is de geknipte gastvrouw voor deze wereldpremière.

PRAKTISCH

Voor het volledige programma kan u steeds terecht op onze website www.develinx.be en social media.

Op eenvoudig verzoek kan u ook onze brochure in digitale of papieren versie toegestuurd krijgen (incl. het bijhorend beeldmateriaal). Indien u meer informatie wenst kan u ook steeds contact opnemen met Katrien Voets, persverantwoordelijke op het nummer 012 80 00 42 of via katrien.voets@develinx.be.

TICKETVERKOOP

Start ticketverkoop: 2 september om 10.00 uur, enkel online via de website www.develinx.be of na afspraak aan onze ticketbalie.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon