Update reizen van en naar het buitenland (12/7)

Vandaag ontvingen we verduidelijkingen over reizen van en naar het buitenland. LET OP: dit is de huidige stand van zaken en de informatie waarover we nu beschikken. Wanneer er de komende dagen verduidelijking volgt, zullen we hier zo snel mogelijk over communiceren.

Er wordt herhaald dat reizen op eigen risico is. Indien je van plan bent om een reis naar het buitenland te maken, is het sterk aangeraden om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te raadplegen dat continu up-to-date gehouden wordt: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Niet-essentiële reizen VANUIT België naar landen binnen de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk

De FOD Buitenlandse Zaken werkt op zijn website met kleurencodes om aan te geven of reizen naar een bepaald land of bepaalde regio mogelijk is.

Rood: voor deze landen/zones geldt een reisverbod voor niet-essentiële (toeristische) reizen gezien de ongunstige epidemiologische situatie of het land in kwestie laat geen Belgen toe op het grondgebied.

Oranje: het is mogelijk om naar deze landen/gebieden te reizen, maar wordt sterk afgeraden gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF omdat het land van bestemming restricties voor toeristen oplegt, zoals een verplichte COVID-test of quarantaine bij aankomst in het land.

Groen: reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Het land naar waar je reist kan ook beperkende maatregelen nemen. Het is dus uiterst belangrijk om vóór het vertrek de reisadviezen per land na te gaan op de website van de FOD Buitenlandse Zaken om de situatie en de maatregelen in het land van bestemming te kennen. Zie: https://diplomatie.belgium.be/nl

Reizen vanuit de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk NAAR België

De Belgische aanpak voor de terugkeer van reizigers maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be

Rode zones: steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden geplaatst of waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden beschouwd als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht getest zullen worden bij terugkeer en in zelfisolatie moeten. Zij zullen ook een Passenger Locator Form moeten invullen.

Oranje zones: steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een matig verhoogd risico op besmetting is vastgesteld. Personen die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen en zelfisolatie te ondergaan. Dit is echter geen verplichting, wel een sterke aanbeveling.

Groene zones: steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld. Reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Reizen naar bestemmingen BUITEN de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds verboden. Momenteel worden deze landen beschouwd als rode zones.

Reizen naar bestemmingen buiten de EU, Schengenzone en het VK kan wel voor personen die essentieel werk verrichten of een dwingende reden hebben. Hiervoor moeten ze steeds aannemelijk bewijs meenemen (bijvoorbeeld arbeidscontract, medisch attest,…).

#Samentegencorona

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon