Update maatregelen (21/3)

šŸ‘‰ Autokeuringen

De autokeuringscentra openen in beperkte mate terug vanaf 25 maart voor bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuring. Het sluiten van de keuringscentra zou een forse impact hebben op de transportsector. Terwijl het in deze periode noodzakelijk is dat onze logistiek overeind blijft om iedereen te bevoorraden.

Voor de andere categorieƫn zal de termijn van het keuringsattest verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.

Om te voorkomen dat mensen problemen krijgen met ongekeurde voertuigen, wordt voor iedereen die na 13 maart naar de keuring moest gaan de termijn verlengd met 4 maanden. Dit geldt zowel voor de eerste keuringen als de periodieke keuringen.

Voor de herkeuringen volstaat het om de kleine herstellingen te laten attesteren door een erkende garagist.Dit is voor het afstellen van lichten en uitlaatgassen, de vervanging van de voorruit, ruitenwissers, spiegels, lichten en remblokken, het herstellen van het koetswerk en het plaatsen van het brandblusapparaat, gevarendriehoek, verbandkistje en fluorescerend vestje.

Voor de zwaardere redenen van afkeuringen blijft ook nu de regel om voor herkeuring te gaan bij het keuringsstation.

De keuringsstations zullen werken volgens duidelijke richtlijnen en regels, om zowel de controleur als de bestuurder te beschermen.

šŸ‘‰ Verzekeringskantoren mogen openblijven, maar worden aangemoedigd het gebruik van internet en telefonie te generaliseren om hun activiteiten voort te zetten. Een verzekeringsexpert mag zich enkel ter plaatse begeven om dringende schadevaststellingen te doen en mits naleving van de social distancing (1,5 meter afstand houden) maatregelen.

šŸ‘‰Tattooshops moeten sluiten.

šŸ‘‰ Dierenasielen zijn gesloten, maar de opvang en essentiĆ«le verzorging van de dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.

šŸ‘‰ E-commerce handelaars mogen hun activiteiten verderzetten ook indien deze niet als essentieel worden beschouwd (bv. kleren, doe-het-zelf, baby- of kinderwinkels, geboortelijsten, ā€¦). Ze moeten hierbij wel de maatregelen m.b.t. sociale distancing (1,5 meter afstand houden) volgen. Onder e-commerce wordt verstaan: levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiĆ«le afhaalpunten. Leveringen aan huis krijgen de voorkeur. Een bestelling afhalen in de winkel is niet toegelaten. Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten ervoor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren (klanten kunnen hun bestellingen niet rechtstreeks in de winkel afhalen).

šŸ‘‰ Je kan uiteraard nog steeds bevallen in een ziekenhuis. Je partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en enkel bezoek van je partner is toegestaan. Familiebezoek is niet meer toegestaan.

šŸ‘‰ Diensten voor thuis- en familiale hulp mogen doorgaan (voor ouderen, thuiszorg, personen met beperkingen, opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen, voedselhulpbedeling, schuilplaatsen en nachtopvang voor mensen met sociale problemen, nachtopvang en coƶrdinatiecentra voor thuiszorg en ondersteuning, ā€¦)

šŸ‘‰Persoonlijke assistenten voor personen met een handicap mogen hun activiteiten voortzetten.

šŸ‘‰ Landmeters mogen enkel noodzakelijke werkzaamheden blijven uitvoeren.

šŸ‘‰ Immomakelaars mogen de huidige verkoopprocessen laten doorgaan, maar er mogen geen nieuwe huisbezoeken worden ingepland.

šŸ‘‰ Bij taxiā€™s mag er slechts Ć©Ć©n persoon meerijden. Als gezin mag men zich wel samen in Ć©Ć©n auto verplaatsen. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten.

šŸ‘‰ Het vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevenden mag doorgaan, maar met slecht Ć©Ć©n persoon bovenop de chauffeur per traject.

#SamentegencoronašŸ’Ŗ

Ā© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon