Update maatregelen 19/3

‼ LET OP: dit is de huidige stand van zaken. Er kunnen uiteraard nog zaken wijzigen de komende uren, dagen, weken. Bij wijzigingen wordt er zo snel mogelijk over gecommuniceerd

👉 De consultatiebureaus van Kind en Gezin sluiten tot en met 5 april. Dit betekent dat er in het Huis van het Kind Tongeren geen fysiek aanbod meer is.

👉 Wil u weten of u als ondernemer of zelfstandige recht heeft op een Corona hinderpremie? Check dan de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-hinderpremie/wie-heeft-recht-op-een-corona-hinderpremie.

👉 Ook in het openbaar vervoer moeten reizigers minstens 1 meter afstand kunnen houden. Dit kan door de reizigers te verdelen per rij en per kant van de voertuigen (zie afbeelding).

👉 Haal enkel uw quotum huisvuilzakken af als u geen voorraad meer heeft: het recyclagepark is gesloten, de dienstverlening in het Praetorium is beperkt tot het strikte minimum. U kunt uw huisvuilzakken wel nog afhalen bij de deelnemende handelszaken (die open mogen blijven). Maar haal ze enkel af als u geen voorraad meer heeft. Het afhalen is nog mogelijk tot en met 31 december 2020.

👉 De 16 Limburgse kantoren voor eerstelijns juridisch advies zijn gesloten. Heeft u toch een dringende juridische vraag? Bel 0800-74 323 (elke werkdag van 11 tot 13 uur en van 16 tot 18 uur)

👉 Om de essentiële dienstverlening als openbaar drinkwaterbedrijf niet in het gedrang te brengen zal de Watergroep zich voorlopig enkel focussen op dringende en noodzakelijke opdrachten.

👉 Het bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen (om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen).

👉Wat als je niet samenwoont onder hetzelfde dak met jouw partner? De nieuwe maatregelen stellen dat je het contact moet beperken tot je gezin en eventueel één extra persoon. Je mag dus nog jouw partner bezoeken. Doe het natuurlijk niet als je zelf of hij/zij ziek is of symptomen vertoont.

👉 Co-ouderschap van ouders woonachtig in de grensstreek (de ene in België, de andere in Nederland, Frankrijk, Luxemburg of Duitsland) kan zich blijven verderzetten

👉 Het is niet toegestaan om naar je buitenverblijf (bijvoorbeeld kust of Ardennen) te gaan.

👉 Het is verboden voor toeristen om naar België te komen omdat de recreatieve activiteiten verboden zijn.

👉 Eigenaars van dieren mogen hun dieren blijven bezoeken, mits de maatregelen van social distance worden gerespecteerd.

👉 Levering van maaltijden en de verkoop van maaltijden om mee te nemen is toegestaan mits naleving van social distancing maatregelen en organisatie van de wachtrijen buiten. De verkoop van maaltijden om mee te nemen en de leveringen van maaltijden mogen enkel tussen 7u en 22u uitgevoerd worden.

👉 Foodtrucks zijn verboden behalve individuele kraampjes/ foodtrucks die meeneemmaaltijden aanbieden, die als een complete maaltijd beschouwd kunnen worden (geen verkoop van ijsjes en wafels)

👉 Winkels die de landbouwsector voorzien (fytoproducten, veevoer, …) mogen openblijven met een inachtneming van social distancing maatregelen en passen waar mogelijk telewerken toe.

👉 Opticiens en gehoorwinkels mogen openblijven, mits maatregelen van social distance gerespecteerd worden.

👉 Dierenartsen mogen hun activiteiten verderzetten.

👉 Carwashes moeten sluiten.

👉 Wassalons mogen open blijven mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing.

👉 Wijnhandelaren mogen open blijven mits de maatregelen m.b.t. social distancing gevolgd worden.

👉 Drogisten (producten op basis van planten, kruidenwinkels, parafarmacieën, theewinkels) mogen niet openblijven.

👉Garages mogen open blijven, enkel om dringende reparaties uit te voeren en mits de regels m.b.t. social distancing in acht worden genomen. Dit geldt ook voor bandencentrales en glasherstellingen.

👉 Dringende herstellingsdiensten voor de veiligheid, hygiëne en ICT-infrastructuur mogen blijven uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld: loodgieters, garagisten, telecomleveranciers, …

👉 Kinesisten, osteopaten, podologen etc. mogen hun activiteiten blijven uitoefenen maar uitstelbare zorg dient te worden verdaagd.

👉 Mobiele vertegenwoordigers mogen hun activiteiten niet voortzetten.

👉 Advocaten, notarissen en deurwaarders mogen klanten blijven ontvangen als het noodzakelijk is en mits de maatregelen m.b.t. social distancing gevolgd worden. Waar mogelijk moet telewerk en elektronische communicatie toegepast worden.

👉 Schoonheidscentra zijn gesloten en schoonheidsspecialisten mogen hun diensten niet aan huis leveren.

👉 Handelaars in bouwmaterialen mogen hun klanten blijven bevoorraden, maar enkel voor professioneel gebruik en met respect voor de regel van 1 klant per 10 m². Voor particulieren kunnen e-commerce handelaars aangewend worden.

👉 Arbeiders die buiten werken (gemeentearbeiders, groendienst, etc.) mogen blijven werken voor zover hun werkgever de social distancing maatregelen kan garanderen.

👉 E-commerce handelaars mogen hun activiteiten verderzetten zolang de werkgever de social distancing maatregelen kan garanderen.

👉 Poetshulp (dienstenchèques etc.) mag blijven doorgaan bij de klanten thuis, mits de maatregelen van social distancing worden gevolgd.

👉 Verhuizen zijn toegelaten mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

👉 Schouwvegers mogen hun activiteiten blijven uitoefenen, mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

👉 Taxichauffeurs (en andere private vervoersdiensten zoals Uber) mogen verder personen vervoeren maar een persoon per rit in de taxi. Het gezin mag in één taxi.

👉 Bij carpool mag er net zoals bij taxi's slechts één persoon meerijden.

👉 Bedrijven morgen verdergaan met het organiseren van transport per bus voor hun werknemers wanneer social distancing wordt gerespecteerd.

👉Waarvoor mag je de grens nog over?

1️⃣ Om te gaan werken

2️⃣ In het kader van een co-ouderschapsregeling

3️⃣ Om zorg te gaan verlenen aan een hulpbehoevend familielid of persoon waarmee je een zorgband hebt.

❗️voor alle andere zaken NIET meer❗️

👉 Meer informatie over corona: www.info-coronavirus.be of bel het gratis nummer 0800 14 689

Zorg goed voor jezelf en voor de anderen!

#samentegencorona💪

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon