Toren Basiliek wordt ontsloten voor het grote publiek

De toren van de Tongerse basiliek werd in 1999 erkend als UNESCO-werelderfgoed, één van de 56 Belgische belforten die deze uitzonderlijke onderscheiding mochten ontvangen. Samen met het Teseum en de archeologische site vertelt de toren het verhaal van de basiliek. Om iedereen de kans te geven dit verhaal te leren kennen zal de toren tegen september 2021 toegankelijk gemaakt worden voor het publiek.

An Christiaens – Burgemeester wnd. / Schepen van Toerisme: “In samenwerking tussen stad en kerkfabriek wordt de toren toegankelijk gemaakt. Tegelijk wordt de buitenzijde van de toren gerestaureerd zodat hij weer tegen een stootje van de tijd kan. Aan Tongenaar en toerist wordt de kans geboden om via de zowat driehonderd trappen de toren te verkennen en vervolgens op het platform bovenaan beloond te worden met een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

De ontsluiting van de toren maakt deel uit van de vijf laatste fasen van de lopende restauratiecampagne van de Tongerse Basiliek, die met de steun van de Vlaamse Overheid (een bijdrage t.b.v. 2.709.800€ wordt voorzien) en het stadsbestuur van Tongeren gerealiseerd wordt. De eerste fase hiervan (aanvang: najaar 2020) bevat naast de ontsluiting ook de restauratie van de toren en van een deel van de dakenpartij. Deze fase wordt onmiddellijk gevolgd door de restauratie van de hoofd- en zijdaken. Deze beide fasen moeten afgerond zijn voor de eerstvolgende Kroningsfeesten van 2023.”

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de toren en hoe de ontsluiting zal gerealiseerd worden is op zondag 1 december om 15.30u welkom in de Basiliek voor een gratis lezing. Eerst geeft Stadsarchivaris Steven Vandewal een boeiend overzicht van de turbulente geschiedenis van de toren, waarna architect Chris Van Brussel van Architectenbureau Michel Janssen vertelt en illustreert hoe de ontsluiting zal gerealiseerd worden. Na afloop, omstreeks 16u30, verzorgt Stadsbeiaardier Mathieu Lenaers een beiaardrecital.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon