'Dacia Felix' toont het roemrijke verleden van Roemenië


Vanaf 19 oktober kunt u in het Gallo-Romeins Museum genieten van een belevenisvolle tentoonstelling over het verre verleden van Roemenië. ‘Dacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië’ is de titel van de nieuwste tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Hiermee neemt het museum deel aan het Europalia Arts Festival 2019 dat in het teken staat van Roemenië. De expo brengt het verhaal van zes bekende en minder bekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten. Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: ‘Europalia is een festival met faam. We zijn vereerd dat de organisatie ons vroeg een eigentijdse tentoonstelling te maken over het verre verleden van Roemenië, een voor velen nog onbekend Oost-Europees land. Het resultaat is aangrijpend mooi’.

An Christiaens, waarnemend burgemeester en schepen van cultuur: ‘De gepresenteerde objecten zijn wereldtop. We presenteren ze in een sfeervolle setting, tegen een achtergrond van projecties met prachtige natuurlandschappen en archeologische sites.’ Dacia Felix?! In 106 n.Chr. voegden de Romeinen een nieuw gebied toe aan hun immense Rijk: een groot stuk van het huidige Roemenië. Ze noemden de nieuwe provincie Dacia. De naam verwijst naar de inheemse bevolkingsgroep die er leefde, de Daciërs. Felix betekent ‘gelukkig’, ‘welvarend’, ‘zalig’. Zo werd de provincie mettertijd door de Romeinen gekarakteriseerd.

Kruispunt van culturen

Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Kelten en Scythen voelden zich aangetrokken tot de regio en vestigden er zich. Wie waren al deze volkeren? Wat dreef hen naar het gebied? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking van Daciërs en Geten? Contact en uitwisseling is het centrale thema van de tentoonstelling. Want Roemenië is van oudsher een kruispunt van culturen. In de expo ligt de focus op het tijdvlak tussen 650 voor en 271 na Christus.

Belevenisvolle tijdreis

De bezoeker maakt een reis, van de tijd van de Romeinen naar nog vroegere periodes. Eén na één passeren de diverse culturen de revue. De objecten worden mooi uitgelicht. Ze schitteren in een eigentijds decor, tegen de achtergrond van filmprojecties van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites. De panoramische beelden krijgen extra kracht door speciaal gecomponeerde soundtracks.

Topstukken uit de beste Roemeense musea

Er is een brede waaier aan voorwerpen te zien. Ze illustreren de identiteit van de diverse culturen. Blikvangers zijn de goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten. Zij verlaten uitzonderlijk in zo grote getale de ‘schatkamer’ van het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest. Ook van een twintigtal andere Roemeense musea komen er prachtige voorwerpen naar Tongeren. Deze rijkdom wordt nog aangevuld met objecten uit o.a. de Vaticaanse Musea en Bulgaarse instellingen. Ze tonen aan dat toenmalige cultuurgebieden niets vandoen hebben met hedendaagse landsgrenzen of illustreren het scharniermoment van de Dacische oorlogen.

Toegankelijk voor jong en oud

De tentoonstelling heeft een heldere opbouw. Het verhaal is voor iedereen toegankelijk. Paneelteksten zijn weloverwogen aanwezig en to-the-point. Grote geografische kaarten moeten verhelderen en een audioguide geeft extra duiding.

Voor kinderen is er een audioguide op maat beschikbaar met sfeergeluiden. Er wordt ingehaakt op hun leefwereld. Ze leren niet alleen de meest interessante objecten kennen maar krijgen ook noties van het huidige Roemenië. Ook genieten ze van spelapplicaties. Die zijn her en der geïntegreerd in de expositie. Kortom: ook zij kunnen zich onderdompelen in de diverse culturen en de leefwereld van de mensen van toen beter leren kennen. Banden met Roemenië

Het Gallo-Romeins Museum bouwde contacten uit met de Roemeense gemeenschap in België. ADR-Vlaanderen viert zijn 30 jarig bestaan in het museum. Foodies noteren het best zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 in hun agenda: tijdens het evenement ‘Culinair Romania’ kunnen bezoekers proeven van Roemeense specialiteiten. Wijn krijgt een prominente plaats. Tijdens de krokus- en paasvakantie zijn er workshops voor kinderen waarin een aantal Roemeense gebruiken en tradities centraal staan: maskers maken en paaseieren schilderen. De begeleiding ervan gebeurt door Roemenen. In het Tongerse cultuurcentrum de Velinx worden in het voorjaar 2020 Roemeense arthouse-films getoond en is er een expo van Roemeense filmaffiches. Bistro Bacchus zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling Roemeense gerechten aanbieden.

Lezingen en studiedag

Het museum plant lezingen over thema’s die inhaken op het onderwerp van de tentoonstelling. Ook is er een studiedag op 30/11 i.s.m. de Davidsfonds Academie. Catalogus Bij de expositie hoort een catalogus, uitgegeven door Uitgeverij Snoeck. Het werk brengt de inhoudelijke krachtlijnen van de expositie en toont de mooiste objecten. Achteraan is er een exhaustief overzicht van de tentoongestelde stukken. De publicatie is te koop voor 25 euro, zowel in de museumshop als in een aantal boekhandels.

Samenwerking met Grand Curtius

In museum Le Grand Curtius in Luik loopt vanaf 8 november de expositie ‘Roots. Beschavingen van de Beneden-Donau’, eveneens i.s.m. Europalia. Koop je in Tongeren een ticket voor Dacia Felix dan ontvang je een bon die gratis toegang geeft in Luik en omgekeerd.

Facts and figures

Looptijd: 19-10-2019 / 26-04-2020 Toegangsprijs: volwassenen - 10,00 euro / kinderen en jongeren tot 18 jaar: 1,00 euro / 65+, andersvaliden, kortinghouders en groepen: 8,00 euro / gezinnen: 21,00 euro Voordelige combitickets ‘permanente tentoonstelling + Dacia Felix’ zijn beschikbaar Rondleidingen: voor familie- en vriendengroepen, scholen en verenigingen: 60 euro (gids) + toegangsprijs Audioguide (nl, fr, eng): inbegrepen in de toegangsprijs

Meer info

Gallo-Romeins Museum - Kielenstraat 15 - B-3700 Tongeren - www.galloromeinsmuseum.be

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon