De VELINX stelt het programma 2019-2020 voor


De VELINX mag terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen 2018-2019. Onze vriendenkring bereikte een absolute piek met maar liefst 716 Vrienden van de VELINX. De vriendenpas is na het derde seizoen helemaal ingeburgerd. Kosten noch moeite werden gespaard om met een bijzonder sterk aanbod uit te pakken voor het 26ste seizoen van de VELINX. Wat u mag verwachten volgend seizoen? Nog meer van dat moois. Of zoals directeur Johan Wouters het ooit zo mooi verwoorde: “de VELINX: dealer in fantasie, verbeelding, verstilling, verdieping, humor en verwondering”. Zo zit dat!

Om het 26ste seizoen te vieren hebben we veel schoon volk met mooie namen opgetrommeld: Hooverphonic, Tg Stan, Axelle Red, Novastar, Alex Agnew, De Koe, Guido Belcanto, Kommil Foo, Isolde, Dez Mona, Tom Helsen, Bent van Looy, Buurman, Guga Baul, Isbells, Bart Cannaerts, Circus Ronaldo, Xander de Rycke, Kapitein Winokio, Lisbeth Gruwez en nog veel veel meer… Grote mooie namen die hun intrede zullen doen in een VELINX die er nog mooier zal bijliggen als een culturele vuurtoren in de nieuwe omgeving van De Motten na het openleggen van de Jeker.

Op cultureel vlak blijven we met de VELINX vooruit kijken en teren we niet enkel op gevestigde waarden. We blijven investeren in minder evidente genres en jong talent. Onze leidraad ‘de lat hoog, de drempel laag’ indachtig streven we steeds een evenwichtig en kwalitatief aanbod na. Toegankelijk – zo bewijzen de cijfers – voor een steeds omvangrijker publiek.

PARTNER IN CULTUUR

An Christiaens – Schepen van Cultuur: “De VELINX zet de deur resoluut nog verder nog meer open voor samenwerking: er staan tal van projecten op stapel met onze belangrijkste culturele partners MoMeNT, het Gallo-Romeins Museum, MOOOV, Willemsfonds, Pentagoon Academie, TKK en B-classic. Met seniorenhuis de Piepel en nieuwe partner NEOS bouwen we verder aan onze succesvolle matineevoorstellingen, in het Huis van het Kind en KOALA vonden we nieuwe, waardevolle partners voor onze familievoorstellingen.”

In onze zoektocht naar culturele participatie en integratie van nieuwe doelgroepen zochten én vonden we kostbare partners in De Semper, Open School (vluchtelingenwerk), De Nieuwe Volksbond (kansarmoede), OUDt (holebi-en transgenderwerkgroep Tongeren) en S.A.P.H. (Stedelijke Adviesraad voor personen met een handicap).

Met deze partners werken we over alle grenzen en genres heen om de culturele drempel te verlagen en de VELINX nog toegankelijker te maken voor letterlijk iedereen. Deze samenwerkingsverbanden zorgen voor een solide verankering van de VELINX in het lokale culturele netwerk

PODIUMKUNSTEN – Een sterk profiel

Succesverhalen van de afgelopen jaren zoals het WINTER TALES festival, KERST in de VELINX en de dubbelconcerten ind(i)e VELINX komen terug en worden verder uitgediept. Voor families en kinderen werken we - in samenwerking met onze partner Pentagoon Academie - nieuwe initiatieven uit rond Kinderkunstendag en Kerst in de VELINX.

Zoals bekend heeft de VELINX een sterk theateraanbod. Net zoals vorig seizoenen kiezen we voor gevestigde namen zoals o.a. de Roovers, Comp. Marius, Het Nieuwstedelijk, Lazarus, Tg Stan, de Koe en Berlin. Uitschieters worden ongetwijfeld het beklijvende ‘Hybris’, over wat er gebeurt wanneer het misgaat in de medische wereld, en ‘True Copy’, razend interessant docutheater over de grootste meestervervalser van de eeuw. Nieuwe interessante gezelschappen zoals WOODMAN (het kersverse geesteskind van Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens en Matthias Meersman) en BAAR (Warre Borgmans, Dimitri Leue, Michaël Pas, Alice Reijs en Sara Lâm) worden in de VELINX met open armen ontvangen.

Vorig seizoen maakten we in de VELINX - een zéér aangename - kennismaking met de jonge veelbelovende theatermaakster Fien Leysen. Ze maakte een indrukwekkende en zeer pakkende voorstelling over het verlies van haar vader. Wij vinden Fien één van de meest beloftevolle theatermakers uit Vlaanderen en kijken dus heel hard uit naar haar nieuwe voorstelling die ons theaterseizoen zal openen

An Christiaens – Schepen van Cultuur: "Als één van de weinige cultuurcentra van Vlaanderen programmeert de VELINX al jarenlang voorstellingen uit diverse genres specifiek gericht op jongeren en tieners. Deze jongerenvoorstellingen op maat zijn ondertussen een vaste waarde in ons aanbod en vinden aan een uiterst zacht prijsje (4 euro) vlot de weg naar deze doelgroep. De VELINX maakt ook minder evidente genres als dans toegankelijk voor kinderen en jongeren met o.a. ‘As Long as we are playing’ (8+) van Kabinet K en ‘It’s Gonna Be Horse’ (14+) van The Backyard (14+), een fysieke en visuele dansvoorstelling voor en door jongeren."

Ook de jongste klantjes worden niet uit het oog verloren, integendeel. In de VELINX geven we theater en dans met de paplepel binnen. Een belangrijk onderdeel van de VELINX-programmatie is en blijft gericht op families en kinderen. In het – zeer divers – aanbod is er veel ruimte voor de allerkleinsten, met maar liefst zeven voorstellingen voor kinderen jonger dan of vanaf 3 jaar. Vorig seizoen vonden we waardevolle partners in KOALA en Huis van het Kind om de drempel voor participatie van kansarme gezinnen te verlagen. Deze samenwerking was een groot succes en wordt dit seizoen verder uitgediept en uitgebreid met nieuwe initiatieven.

Zoveel mogelijk kinderen en jongeren bereiken blijft een absolute prioriteit van de VELINX. Hiervoor leveren we dan ook met onze schoolprogrammatie een grote inspanning. Met 61 schoolvoorstellingen vorig seizoen bereikten we maar liefst 9000 leerlingen van zowel de kleuter, lagere als secundaire Tongerse scholen. Om de (financiële) drempels tot cultuurparticipatie zoveel mogelijk te verlagen bieden we alle Tongerse kleuter en lagere scholen een schoolvoorstelling aan 1 euro aan. Alle Tongerse scholen maken hier dankbaar gebruik van!”

Initiatieven als ‘KINDERKUNSTENDAG’ staan uiteraard altijd met stip genoteerd in de VELINX-agenda. Verwacht straffe voorstellingen en al even straffe en fijne randactiviteiten in samenwerking met onze partner Pentagoon Academie Beeld & Muziek. KERST IN DE VELINX is intussen een klassieker, een feest voor de hele familie met een warme en feestelijke ontvangst, met lekkernijen en verrassingen in alle hoeken en kieren en spetterende familievoorstellingen voor jong en oud!

Voor onze matineevoorstellingen blijft Dienstencentrum de Piepel een belangrijke partner op het lokale niveau, op provinciaal niveau gaan we vanaf seizoen 19-20 de samenwerking aan met NEOS. In de toekomst zal worden onderzocht hoe we deze samenwerking verder kunnen bestendigen en uitdiepen. Wij plannen in de toekomst zoveel mogelijk Limburgse senioren welkom te heten in Tongeren.

MUZIEK IN DE VELINX

WINTER TALES, het hartverwarmende winterfestival van de VELINX - broze muziekjes badend in een dromerige sfeer - is inmiddels aan zijn vierde editie toe en met klinkende namen als Otto A. Totland, Wooden Elephant en Isbells op de affiche is deze editie zeker opnieuw een topper. Isbells spelen speciaal voor het WINTER TALES festival - semi akoestisch – een bijzonder, uniek en intiem concert.

Vorig seizoen lanceerden we Ind(i)e VELINX, een muzikale zoektocht buiten de geijkte paden waarbij we unieke stemmen uit de meest diverse genres kansen geven. Dit seizoen presenteren we twee dubbelconcerten om duimen en vingers af te likken: in het najaar singer-songwriter WANTHANEE SOLO & post-klassiek pianist WOUTER DEWIT en in het voorjaar VIKING TRIO & STEIGER, een spannend jazztrio van eigen bodem.

In februari gooien we het over een héél andere boeg en brengen we de jaren ’80 terug. Omdat stilzitten onmogelijk zal zijn, rijden wij onze tribune in en boenen we de dansvloer nog eens extra op voor een hoogstaand fout dansfeestje!

Voor onze klassieke programmatie is er ruimte voor aperitiefconcerten op zondag en er zijn een paar bijzondere concerten met interessante combinaties tussen theater/woord en muziek.

Klassiek en Architectuur brengt de hoogtepunten uit de klassieke muziek van de laatste vijftig jaar in architecturaal bekroonde sites. Met dit project wil Orfeoproducties een kruisbestuiving organiseren door kunstenaars uit deze beide disciplines met elkaar in contact te brengen.

An Christiaens – Schepen van Cultuur: "Liefhebbers van moderne architectuur worden geconfronteerd met hedendaagse klassiek muziek en geïnteresseerden in klassiek muziekuitvoeringen worden ondergedompeld in een creatieve architecturale omgeving. In Tongeren viel het oog van Orfeoproducties op het internationaal gelauwerde Julianusplein van (textiel)architect Amandus van Quallie (Nomad Concept)."

Dit seizoen brengen we de kameropera terug naar de VELINX! Opera Compact is hét nieuwe operagezelschap dat zich engageert om in, met en vanuit de Euregio een nieuwe impuls aan het genre opera te geven: met benaderbare producties die een plek vinden in de eigen theaters. Voor deze productie zetten we een samenwerking op met Gemengd Koor Cantemus en de Koninklijke Muziekmaatschappij Casino

Zin in meer? In de VELINX kan u dit seizoen van maar liefst van 73 theater, dans, muziek, familievoorstelling en van 33 filmvoorstellingen genieten. De allereerste film in de VELINX werd geprojecteerd in 2003, dat betekent dat we ondertussen al 15 jaar het beste tonen wat de hedendaagse cinema te bieden heeft.

TONGERSE TICKETS

Nog meer dan ooit willen wij de Tongenaar met open armen ontvangen. We selecteerden één voorstelling per maand die samen een mooi, kwalitatief én representatief beeld schetsen van de programmering van de VELINX. Elke inwoner van Tongeren kan deze voorstellingen aan het laagste tarief bijwonen zonder dat hij/zij hiervoor een vriendenpas moet aankopen.”

PRAKTISCH

Voor meer info verwijzen u graag naar onze website www.develinx.be. Op eenvoudig verzoek kan u ook onze brochure in digitale of papieren versie toegestuurd krijgen (incl. het bijhorend beeldmateriaal). Indien u meer informatie wenst kan u ook steeds contact opnemen met Katrien Voets, persverantwoordelijke op het nummer 012 80 00 42 of via katrien.voets@develinx.be.

TICKETVERKOOP

Start ticketverkoop MET vriendenpas: vanaf maandag 20 mei om 10.00 uur

Start losse ticketverkoop: donderdag 23 mei 2019 om 10.00 uur.

De eerste 250 Vrienden van de Velinx ontvangen een exclusief de VELINX T-shirt.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon