Erfgoeddag in Tongeren in thema ‘Hoe maakt u het?’

Op Erfgoeddag, zondag 28 april, zetten we ons erfgoed in de kijker. De diensten van de stad Tongeren gingen dit jaar op een originele manier aan de slag met het thema ‘Hoe maakt u het?’. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken.

In het Gallo-Romeins Museum gaven enthousiaste gidsen je inzicht in het meesterschap van onze verre voorouders. Kinderen gingen er aan de slag met een leuk zoekblad. Ook in het Teseum viel er wat te beleven. Je kon er met het hele gezin 7 ambachten ontdekken langs het museumparcours van de schatkamer en archeologische site van het Teseum. En dit met een geïllustreerd boekje met spelletjes in de hand. In de schatkamer vond je je ambachtsparels van goud, zilver, zijde en handgeschreven teksten. Ze wemelen van de prachtige details. Op de archeologische site ontdekte je de ambachtskunst van het steenkappen, glas maken en fresco's schilderen.

In Beghina was Joke Vandermeersch, specialiste in de textielstudie aan het woord. Van 1 t.e.m. 30 april houdt de expo ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.’ halt in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren. Je kan er een uitzonderlijke collectie textilia van het Tongerse begijnhof komen bewonderen. Ook de kermis wordt dit jaar onder de aandacht gebracht door de Tongerse kunstsmid René Boulet.

An Christiaens, schepen van cultuur: ‘De stad Tongeren heeft een uitgebreid programma samengesteld voor Erfgoeddag. Verschillende diensten brengen het thema ‘Hoe maakt u het’ onder de aandacht. Je kan gratis activiteiten ontdekken in het Gallo-Romeins Museum en het Teseum, de kermisattracties in het klein bewonderen, een lezing volgen of een expo bezoeken in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. De dienst Erfgoed organiseerde ook stadswandelingen en focuste zich op ambachten, gilden en industrieel erfgoed. Kortom, voor elk wat wils." Een uitsmijter was het werk van kunstmid René Boulet, die van Tongeren kermis echt erfgoed maakte. Tongeren kermis heeft altijd een specifieke uitstraling gehad. De 95-jarige Tongerse kunstsmid René Boulet liet er zich door inspireren en bouwde de kermisattracties op schaal na met oog voor elk detail. Op Erfgoeddag stelt René zijn kunstzinnige ambachtelijke stukken tentoon. Wie zijn levenswerk nog niet gezien heeft, kreeg voorbije zondag de kans. René en zijn zoon Vital verwelkomden je met passie. Erfgoeddag is een initiatief van FARO - Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed in samenwerking met de stad Tongeren.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon