Sluit je aan bij J-Team, de Tongerse kindergemeenteraad


De kindergemeenteraad van Tongeren gaat dit voorjaar onder de naam J-Team van start. Alle kinderen van het zesde leerjaar kunnen zich kandidaat stellen.

An Christiaens, schepen van Jeugd: “We vinden het belangrijk dat de jeugd in Tongeren betrokken wordt bij het beleid. Het opnieuw opstarten van de kindergemeenteraad creëert de ideale gelegenheid hiervoor. Je kan immers nooit te vroeg starten met betrokkenheid en participatie. Dit voorjaar lanceren we een oproep aan alle jongeren van het 6de leerjaar om zich kandidaat te stellen. In het nieuwe concept ligt de klemtoon op participatie en inspraak. Gedurende enkele maanden zullen we met de jongeren intensief werken rond een door hen gekozen thema. Het opzet: rond het gekozen thema kinder-/jongerenparticipatie organiseren. Na afloop wordt er een duidelijk voorstel aan het stadsbestuur voorgelegd. De jeugddienst – en indien nodig ook andere stadsdiensten – zorgen voor de opvolging van dit voorstel.”

De raad is ook een eerste kennismaking met democratie op kindermaat. Vaak bedenken volwassenen allerlei ‘kindvriendelijke’ initiatieven, maar komt er in het hele beslissingsproces geen kind aan te pas. Nochtans zijn hun input, hun ideeën vaak de meest creatieve en bieden het meeste kans op succes. We willen als stadsbestuur kinderparticipatie dan ook koppelen aan democratie. De kindergemeenteraad geeft jongeren de unieke kans om een belangrijke schakel te zijn in beslissingsprocessen die hen aanbelangen.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon