AWV trekt 1,5 miljoen uit voor werken aan de ring rond Tongeren


Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V) ontving als lid van de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken het meerjarenprogramma van het Agentschap Wegen en Verkeer van minister Ben Weyts. Ook in Tongeren wordt geïnvesteerd de komende drie jaar. Voor de noordoostelijke omleidingweg wordt de komende 3 jaar miljoen euro voorzien. Voor de zuidoostelijk is dat 1,2 miljoen euro. Datzelfde jaar investeert AWV ook in de doortocht aan de ringlaan voor 1,5 miljoen euro. In totaal investeert AWV 7,95 miljoen in wegen op Tongers grondgebied.

An Christiaens is tevreden met de investeringen. Zij wijst erop dat werken aan de omleidingsweg en aan de ring onlosmakelijk verbonden zijn:

“Op dit moment rijden vrachtwagens en tractoren noodgedwongen over de ring en door dorpen waar ze niet moeten zijn. De realisatie van de omleidingswegen is noodzakelijk om het zwaar verkeer rond de binnenstad te beperken. Op die manier komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers vrij. We streven naar de herinrichting van de ring naar analogie met het ruime fiets- en wandelpad aan de Leopoldwal. Zo krijgt zachte mobiliteit eindelijk de plaats die ze verdient in onze stad.”

Studie en onteigeningen voor de zuidoostelijke omleidingsweg

De omleidingswegen in Tongeren staan al een tijdje op de agenda van het Agentschap Wegen en Verkeer. In 2017 startten de werken aan de noordoostelijke omleidingsweg. De zuidoostelijke omleidingsweg was al opgenomen in het driejarenprogramma van voormalig minister Hilde Crevits. Ook in het huidige beleid blijft de realisatie ervan behouden als prioriteit, met 1,2 miljoen euro voor studie en onteigeningen.

De werken aan de noordoostelijke omleidingsweg tussen de Molenweg en de Bilzersteenweg zitten op schema. Voor de tweede fase, tussen de Molenweg en de Maastrichtersteenweg, loopt de uitvoeringsstudie door in 2019. Ook voor de uitvoering wordt nu geld vrijgemaakt. In 2020 wordt 2.000.000 euro voorzien voor de uitvoering van fase 2. AWV voorziet ook 500.000 euro voor onteigeningen in het kader van de werken in 2021. Die weg zal ook az Vesalius beter ontsluiten.

De Zuid-Oostelijke omleidingsweg zal de Maastrichtersteenweg verbinden met het industrieterrein van Overhaem. In 2019 wordt 200.000 euro voorzien voor de studie. Onteigeningen zijn voorzien voor 2021 en daar wordt 1.000.0000 voor vrijgemaakt.

Nieuwe fietspaden op de Maastrichtersteenweg

De komende drie jaar voorziet AWV 7.950.000 euro voor investeringen in openbare werken en mobiliteit in Tongeren. Naast de omleidingswegen en de ring wordt ook de Maastrichtersteenweg, van de spoorbrug tot de Viséweg, aangepakt. AWV trekt in 2021 2 miljoen euro uit voor de studie. Belangrijk is dat er ook fietspaden zullen worden aangelegd die fietsers op de invalsweg meer veiligheid en comfort verzekeren. Ook voor de uitvoering van de carpool- en vrachtwagenparking aan de E313 (complex 32) wordt 1,25 miljoen euro voorzien in 2019.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon