Langste fietsbrug van België geplaatst tussen Dreef en Keerstraat

Vanochtend werd de nieuwe fietsbrug tussen Dreef en Keerstraat geplaatst. De brug is 17 meter lang en 5 meter breed. Uniek is dat de brug, die volledig vervaardigd is uit kunststof, als een geheel wordt geleverd en geplaatst en met zijn 17 meter de langste van België is.

Met de plaatsing van deze nieuwe fietsbrug zet de stad Tongeren in op een meer veilige en vlotte verbinding tussen het stadscentrum - via de Kevie - en het industrieterrein Tongeren Oost met onder meer Sportoase. Ook de bewoners van Mal profiteren mee van deze verbinding want zij kunnen nu vlotter van en naar het stadscentrum fietsen. De Dreef werd met de Keerstraat verbonden om aldaar aan te sluiten op de bestaande wegenis. Voor de zwakke weggebruiker willen we extra inspanningen leveren. Wij stimuleren het gebruik van de fiets, zeker voor korte verplaatsingen. Daarom is het essentieel dat woon-werkverkeer, de verplaatsingen naar school en de vrijetijdverplaatsingen vlot en veilig kunnen verlopen.

An Christiaens, schepen van Openbare Werken:

“Het 3 meter brede fietspad tussen Dreef en Keerstraat wordt nog aangelegd in asfaltverharding. Op twee locaties sluit het fietspad aan op de bestaande weg: Dreef en Keerstraat. Deze aansluitpunten werden gekozen om zo dicht mogelijk bij het centrum aan te sluiten om een vlotte en veilige verbinding te creëren. Om de Jeker tussen Dreef en Keerstraat over te steken wordt deze fietsbrug nu aangelegd gemaakt uit vezelversterkt kunststof composiet met een lengte van 17 meter. De brug heeft een balustrade zoals de bruggetjes in Nerem. Een composieten fietsbrug heeft voordelen ten opzichte van een houten of stalen fietsersbrug: ze is namelijk onderhoudsvrij, kan snel geplaatst worden en is bovendien ongevoelig voor dooizout of roest.”

De werken worden uitgevoerd door aannemer Coopmans DC uit Hoeselt en zijn gestart op 7 augustus 2018. De totale kostprijs van de werken is geraamd op 240.000 euro.

We hechten veel belang aan verkeersveiligheid in onze stad. In 2016 keurde de Gemeenteraad het mobiliteitsplan goed. Hierin werd deze nieuwe fietsschakel al naar voren geschoven. De fietser moet zich veilig kunnen verplaatsen in onze stad. In september 2017 besliste de deputatie om de route via

Keerstraat, Veldstraat, Grootmeersstraat en Strikstraat toe te voegen als functionele route aan het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Hierdoor krijgt de stad Tongeren via de Provincie Limburg subsidies voor de realisatie van deze fietsbrug.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon