Geen strengere regels voor trekkers van carnavalswagens


De afgelopen week was er heel wat ongerustheid rond de regelgeving voor de trekkers van carnavalswagens. Door een strengere interpretatie van die regelgeving zouden veel carnavalsgroepen zonder chauffeur of tractor vallen. Federaal parlementslid Jef Van den Bergh (CD&V) kaartte deze situatie aan bij minister Bellot. Het antwoord was duidelijk. Voor het besturen van een tractor die een carnavalswagen trekt volstaat het rijbewijs G (niet sneller dan 25 km/u, in functie van het carnaval en met gemeentelijke toelating). Omwille van de "folkloristische" doelstelling is het voertuig dan vrijgesteld van technische controle. Met een gerust hart dus: alaaf.

De uitspraak van de minister zorgt voor een opluchting in heel wat carnavalsgemeenten. Landbouwers die jaarlijks de praalwagens in de carnavalsstoet voorttrekken, kunnen dit nu met een gerust hart verder doen. De wetgeving is als volgt: voor een boer die enkel landbouwactiviteiten uitvoert, is een rijbewijs G voldoende. Hij hoeft ook niet jaarlijks met zijn tractor naar de keuring. Wil hij/zij naast landbouwactiviteiten met een landbouwvoertuig rijden, is een rijbewijs C of GE vereist. Het KB van 27 januari 2008 voorziet een uitzondering voor praalwagens op dit principe. Nochtans besloot de politie dit strikt te interpreteren waardoor heel wat verenigingen plots zonder chauffeur of tractor zouden vallen.

Minister Bellot schept nu duidelijkheid. Volgens de minister is de redenering van de politie te verregaand en strookt ze niet met de bedoeling van de reglementering betreffende de praalwagens om juist een uitzondering te kunnen maken. Het rijbewijs G volstaat dus voor de combinatie aanhangwagen en tractor die alleen gebruikt kan worden voor folkloristische manifestaties. Dit geldt wel alleen tijdens het carnaval, op de weg van en naar het carnaval, om proefritten uit te voeren, waarbij de tractor niet sneller dan 25 km/u mag rijden én indien er een toelating is van de gemeente. Wij zijn blij dat er, op minder dan een maand voor de stoeten, eindelijk duidelijkheid wordt geschept. Verder moeten deze wagens logischerwijze dus nog wel bepaalde regels volgen, maar worden er geen extra zaken opgelegd bij de boeren die de lokale verenigingen wil steunen.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon