Tongeren in Dropzone: interview jeugdbeleid


In Dropzone, het tijdschrift van VVJ (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten) worden drie vragen gesteld aan de drie hoekstenen van het lokale jeugdbeleid. De jeugdambtenaar, de schepen van jeugd en de jeugdraad beantwoorden ze voor de rubriek 'Driehoeksverhouding'. In het magazine van december 2017 is Tongeren aan de beurt. Als schepen van jeugd mocht An Christiaens haar mening geven. Het volledige interview lees je op de website van VVJ.

Wat is je ambitie voor het jeugdbeleid?

Investeren in onze jeugd is ook investeren in de toekomst van onze stad. We willen dat jongeren hier thuis zijn en dat ze zelf een stem hebben in het beleid. Dat kan via de jeugdraad, maar ook ad hoc zoals bij de ontwikkeling van een skatepark. We trekken volop de kaart van de participatie en willen laagdrempelige initiatieven waar elke jongere zijn gading vindt. Tegenover die ambities moeten ook budgetten staan. Ik vind het belangrijk om voldoende geld vrij te maken voor dingen die onze jongeren nodig hebben. Dat gaat om grootschalige projecten zoals de bouw van een fuifzaal, maar ook kleinere zoals het plaatsen van informatiepanelen bij de jeugdlokalen.

Op welke verwezenlijking in het jeugdbeleid ben je trots?

Zonder twijfel het gloednieuwe jongerencentrum Hal P. De voormalige tennishal in het Pliniuspark werd omgevormd tot een ruimte met plaats voor fuiven, workshops, optredens en andere activiteiten voor en door jongeren. Daarmee krijgen ze in Tongeren eindelijk een eigen plek. Op dezelfde locatie kunnen muzikanten en bands ook repetitieruimte huren tegen een zacht prijsje. Hal P heeft alles om de nieuwe hotspot voor de jeugd in Tongeren te worden en daar ben ik heel blij mee.

Wat was een flopmoment? Maar wel iets waar je iets uit leerde?

Een tijdje geleden organiseerden we een rijvaardigheidscursus voor bromfietsers. We werken samen met professionals, onze medewerkers staken heel wat energie in de organisatie en toch bleef het verwachte enthousiasme uit. Daarom werken we nu meer bottom-up en gaan op zoek naar wat er echt leeft bij jongeren.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon