Proefprojecten met motorrijders op de busstrook komen er helaas niet


Motorrijders zijn een bijzonder kwetsbare groep in het verkeer. 11% van de doden en zwaargewonden in het verkeer zijn motorrijders, terwijl ze eigenlijk maar goed zijn voor 1% van de afgelegde kilometers. Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V) stelt een Vlaams proefproject voor waarbij motorrijders worden toegelaten op de busbaan. Door hen uit het verkeer te halen waar mogelijk wordt het verkeer veiliger voor alle weggebruikers en bovendien bevordert het de doorstroom. Er bleek heel wat steun voor deze conceptnota, onder andere van de Motorcycle Action Group (MAG). Ook Touring vond een proefproject wenselijk. Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid toonde zich eerst bereid om de mogelijkheid te onderzoeken om busbanen open te stellen voor motorrijders. Minister Ben Weyts laat weten die proefprojecten niet genegen te zijn. Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid zou intussen negatieve conclusies hebben getrokken.

An Christiaens betreurt deze beslissing:

“Volgens de federale wetgeving zou het gebruik van de busstrook door motorrijders nu al toegelaten kunnen worden maar op de weg zijn nergens de juiste borden aangebracht. Vlaanderen had de kans in België een pioniersrol op te nemen. De vele voorstanders en goede voorbeelden in het buitenland zijn een extra argument om ook op onze wegen de mogelijkheid te testen. Jammer dat wat in drukke wereldsteden als Londen wel kan hier in Vlaanderen geen kans krijgt. We zullen ons blijven inzetten om de motorrijder op de politieke agenda te plaatsen.”

Het verslag van de vraag om uitleg en het antwoord van de minister kan je hier vinden.