Verkeerseducatie basisscholen groeit

Basisscholen die samen met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) werken aan verkeers- en mobiliteitseducatie, worden daarvoor beloond met Verkeer op School-medailles. Over de provincies heen schommelt het aantal scholen dat zo’n medaille behaalde tussen de 16 en de 35%.

Vlaams Parlementslid An Christiaens volgt het thema op de voet: “Geen slechte start, maar er mag dus zeker nog een tandje worden bijgestoken.”

Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken omdat ze aandacht schenken aan verkeerseducatie. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven voor meer stap-, fiets- en verkeersvaardigheden, zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen. Die aanpak levert betere resultaten op dan louter theorielessen in de klas. Elk VSV-initiatief waaraan een school deelneemt, levert een punt op. Scholen die minstens drie punten halen, krijgen een bronzen medaillepakket. Vanaf zes punten heb je recht op een zilveren medaille, en negen punten of meer levert een gouden medaillepakket op. Scholen mogen de medailles gebruiken in hun communicatie en worden beloond met materiaal. Met de medailles wil de VSV alle scholen inspireren en motiveren.

An Christiaens: “Het is belangrijk om zoveel mogelijk scholen te overtuigen om vanaf jonge leeftijd stappen en fietsen in het verkeer te trainen en te testen. Praktijkgerichte lessen zoals die van VSV zijn daarvoor erg geschikt. Hoe meer scholen ervoor kiezen om verkeers- en mobiliteitseducatie zo concreet mogelijk te maken, hoe meer kinderen en jongeren versterkt worden in het verkeer. We willen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen, op jonge leeftijd maar ook in de toekomst.”

Provinciale verschillen onderzoeken

In Limburg werden dit jaar 72 medailles uitgereikt, 54 bronzen, 14 zilveren en 4 gouden medailles. Goed voor 16% van de Limburgse scholen. Toch is dat weinig in vergelijking met andere provincies. In Antwerpen werden maar liefs 280 medailles uitgereikt, meteen goed voor de hoogste score met 35% van de scholen.

An Christiaens: “In Vlaams-Brabant en Antwerpen biedt ook de provincie heel wat ondersteuning voor verkeers- en mobiliteitseducatie, wat mee het succes zou kunnen verklaren. We moeten in elk geval uitzoeken waar deze verschillen vandaan komen en bekijken of extra ondersteuning door de minister, het VSV en de provincies nodig is. Kinderen moeten in alle provincies veilig op stap kunnen. Scholen moeten in elk geval kunnen blijven rekenen op een toegankelijk en betaalbaar VSV-aanbod. Wie op een jonge leeftijd leert om zich veilig te verplaatsen te voet en met de fiets, is later in het algemeen ook een veiligere weggebruiker.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon