Het Perron staat er weer


Het perron is verrezen. Deze vrijheidszuil op het Plein was vernield bij de instorting van het oude klooster op 9 februari 2015. Twee jaar later heeft een steenkapper een reproductie gemaakt van het origineel, dat te zwaar gehavend was. “Er is gekozen voor een rechtstreekse aansluiting op de stoep waardoor de trapjes als zitbank kunnen dienen. De afmetingen blijven hetzelfde, maar de tredes zijn wat breder. Het voetpad errond moet nog hersteld worden, dat gebeurt de komende weken”, weet schepen An Christiaens. De kostprijs voor het nieuwe exemplaar in blauwe hardsteen bedraagt 15.000 euro.

Deze vrijheidszuil is het symbool van de prinselijke macht en de vrijheden der 'Goede Steden' in het Prinsbisdom Luik. Het monument heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Tot in 1866 prijkte het op de Grote Markt, maar toen moest het plaatsruimen voor stadsheld Ambiorix. In 1957 werd het heropgericht in de 'Allée Verte', naast het oorspronkelijke Gallo-Romeins Museum. In 1985 werd het verplaatst naar het Plein vóór het oude klooster op de hoek met de Putstraat.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon