Interview Bouwcampus: investeren in de toekomst van de oudste stad


Voor het magazine Bouwcampus peilt de Confederatie Bouw bij schepenen van Openbare Werken naar de investeringen op dat domein in hun gemeente. Ze klopten ook aan in Tongeren bij An Christiaens.

Als oudste stad van België is Tongeren een toeristische trekpleister. Cultuur en onroerend erfgoed lokken heel wat toeristen naar de stad. Ze huisvest ook meer dan dertigduizend inwoners en heel wat bedrijven. Tongeren wil een aangename stad zijn voor bezoekers en bewoners en is bereid daar volop in te investeren.

Als oudste stad heeft Tongeren een rijk verleden. Hoe rijm je de aandacht voor onroerend erfgoed met moderne investeringen?

“Tongeren heeft heel wat troeven. Zelfs de Romeinen wisten al dat het hier aangenaam vertoeven was en dat zetten we graag in de verf. Maar de aandacht voor het verleden sluit investeringen in een moderne infrastructuur niet uit. We zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden die ons erfgoed in de verf zetten. Zo werd de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek het moderne museum Teseum en is de historische Gasthuiskapel gerestaureerd tot een modern bezoekerscentrum. Met een ruimtelijk uitvoeringsplan geven we ademruimte aan de stadskern. In harmonie met de historische troeven vinden we leefbaarheid en woonkwaliteit belangrijk dus ook daarin wordt volop geïnvesteerd.”

Binnen de krappe budgettaire ruimte is investeren niet altijd gemakkelijk. Op welke manier gaat Tongeren hiermee om?

“Hoewel ook Tongeren op financieel vlak de tering naar de nering moet zetten zijn infrastructuurprojecten geen besparingspost. Integendeel, we gaan voluit voor duurzame investeringen. We stemmen projecten optimaal op elkaar af en doen een beroep op de beschikbare subsidies. Nu investeren is een verzekering voor de toekomst. We kiezen ervoor om te investeren in het onderhoud van wegen, voetpaden en gebouwen om op lange termijn verrassingen te vermijden. Met conditiemetingen brengen we de staat van wegen en voetpaden in kaart. Aan de hand van de resultaten plannen we de vervangings- en onderhoudsinvesteringen op lange termijn. Op die manier halen we op een wetenschappelijk onderbouwde manier het maximale uit ons budget, en maken we werk van een aangename stadsomgeving.”

Leefbaarheid en woonkwaliteit is zowel in de stadskern als de dorpen belangrijk. Op welke manier wil de stad dit garanderen?

“De investering in het openbaar domein en het wegwerken van de riolerings- en waterproblematiek is een prioriteit van het stadsbestuur. Daarin investeren we da ook historisch veel, zowel in de dorpen als in het stadscentrum. We stemmen de werken af en combineren rioleringswerken met herinrichting van de wegenis. Zo maken we werk van aangename maar ook verkeersveilige dorpen en buurten. Tegen het einde van de legislatuur zal er voor bijna 27 miljoen euro geïnvesteerd zijn in het openbaar domein. In totaal wordt er zo’n 24 km gescheiden riolering aangelegd. Ook gewestelijke wegen krijgen een make-over, zoals de vernieuwing van het op- en afrittencomplex 32 die AWV net heeft afgerond. We zetten in op de grote mobiliteitsdossiers zoals de omleidingswegen en de herinrichting van de ring. Een veilige ontsluiting van Tongeren is voor alle weggebruikers is belangrijk. ”

Uw geboortestad ligt u nauw aan het hart. Hoe lang bent u al actief in de Tongerse en Vlaamse politiek?

“Na mijn studententijd in Leuven ging ik op zoek naar een nieuw engagement in eigen stad. Ik zette mijn eerste politieke stappen bij Jong CD&V Tongeren en nam in 2004 voor het eerst deel aan de Vlaamse verkiezingen. Sinds 2006 ben ik actief als gemeenteraadslid. Ik ging in 2009 aan de slag bij het kabinet van Yves Leterme, in 2012 bij dat van Pieter De Crem en politiek heeft me niet meer losgelaten. In 2013 werd ik schepen van Openbare Werken, Jeugd en Kinderopvang in Tongeren, domeinen die me nauw aan het hart liggen. Op 25 juli 2014 legde ik de eed af als Vlaams Parlementslid. Ik vind het belangrijk om de vinger aan de pols te houden in Tongeren want een succesvol Vlaams beleid moet afgestemd zijn op de gemeenten en de regios. Dat warme hart voor Tongeren en Limburg neem ik graag mee naar Brussel.”

Welke grote veranderingen mogen we nog verwachten in Tongeren?

“De grootste verandering wordt ongetwijfeld de openlegging van de Jeker. Na een halve eeuw herstellen we onze stadsrivier weer in volle glorie. Ook het Masterplan voor stadspark De Motten is verbonden met de Jeker. Het water stroomt pal tussen de twee vijvers van het stadspark. Er komen oevers met trappen waar Tongenaren en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Er komt ruimte voor sport en recreatie en in het park komen grasperken, ligweiden en plantsoenen. Het worden de grootste werken ooit in Tongeren. In 2019 zullen we er volop van kunnen genieten en daar kijk ik samen met de Tongenaren naar uit.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon