Opening Mulkenhal: nieuwe hotspot voor jeugd in Tongeren

Het is zover! Op Plinius opende op dinsdag 27 juni de Mulkenhal zijn deuren. De voormalige tennishal transformeerde naar een gloednieuw complex dat ‘the place to be’ zal worden voor kinderen, jongeren en iedereen die zich jong voelt. Het gebouw biedt ruimte en onderdak aan de buitenschoolse Kinderopvang Kinderparadijs, speelpleinwerking ’t Ravottekot en Hal P, het nieuwe Tongerse jongerencentrum.

Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om de oude tennishal om te bouwen tot een hedendaags en modern complex voor 3 diensten die specifiek aan jeugdwerking doen. De Mulkenhal werd in 2006 door NV Plinius gekocht . Deze NV exploiteert vandaag nog steeds de hal en stelt ze voor 15 jaar ter beschikking aan de stad via een onroerende lease. Op 16 juni nam het Kinderparadijs al haar intrek in de Mulkenhal. Begin juli zal ook de speelpleinwerking haar zomerkampen hier organiseren. Het Jongerencentrum met fuifzaal en repetitielokaal volgen later deze zomer.

De verbouwing werd uitgevoerd onder leiding van architectenbureau DFM Architectural Office. De nieuwe Mulkenhal is 2.747m² groot. De bestaande infrastructuur werd maximaal benut. De uitvoering van dit project heeft 2.000.000 euro gekost.

An Christiaens, schepen van Openbare Werken en Jeugd

“De bundeling van zowel naschoolse opvang als speelpleinwerking op één locatie maakt dat beide diensten hun werking op mekaar kunnen afstemmen en is meteen een aanzet tot de invoering van het nieuwe decreet ‘Kinderopvang’ van de Vlaamse Regering. Het Kinderparadijs heeft afgelopen week zijn intrek genomen. De kinderen reageerden heel enthousiast over de nieuwe grote en kleurrijke ruimtes en ook de ouders wisten niet waar eerst te kijken. Dat we dit kunnen aanbieden aan onze Tongerse ouders is een grote troef: niet alleen het nieuwe gebouw maar ook de parkomgeving zorgt voor een ideale beleving voor de kinderen”.

“In haar lange bestaan heeft het Kinderparadijs verschillende verhuizen achter de rug. De verbouwing van de Mulkenhal was de ideale kans om deze stadsdienst een eigen en vernieuwde setting aan te bieden. Hierbij werd rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding in de toekomst” zegt An Christiaens.

Het architectenbureau is bij inrichting gestart vanuit 1 centrale ruimte waar de kinderen toekomen en vandaaruit naar verschillende speelhoeken uitzwermen. Het inbrengen van natuurlijke elementen zoals de bomen en het gebruik van lichtkoepels vergroten het gevoel van openheid.

Elk opvanginitiatief moet aan een aantal criteria voldoen om een erkenning van Kind & Gezin te krijgen. Zo is er voldoende binnen- (4m²) en buitenspeelruimte per kind, inval van daglicht, een snoezelruimte, rustruimtes, diverse speelhoeken en voldoende toiletten. Er werd uiteraard maximaal rekening gehouden met de aanbevelingen van de brandweer en het Toegankelijkheidsbureau.

An Christiaens, schepen van Jeugd:

“Op het eerste gezicht lijken speelpleinwerking en kinderopvang twee verschillende initiatieven, maar ze delen een gemeenschappelijke basis. Beide vertrekken vanuit de eigenheid van het kind. Kinderopvang en speelpleinwerking bevorderen de zelfstandigheid van het kind, en zijn tegelijk een veilige uitvalsbasis om op ontdekking te gaan. Op de voormalige locatie in de Gasthuisbosdreef was er ruimte voor opvang van 84 kinderen? (tot 6 jaar). Hier in de Mulkenhal hebben we de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden tot de opvang van 98 kinderen.”

“Naast de kinderen van ’t Ravottekot en het Kinderparadijs opent de Mulkenhal ook de deuren voor de Tongerse jeugd. Met het jongerencentrum ‘Hal P’ biedt de stad een antwoord op de nood van jongeren aan eigen ruimte. De plannen voor het jongerencentrum voor en door jongeren werden goedgekeurd door de jeugdraad, van repetitieruimte tot fuifzaal. Hal P opent later in de zomer. Op 8 september organiseert de jeugdraad hier het festival 'Plinefest', besluit An Christiaens.

Even alles op een rijtje…

Kinderopvang De Mulkenhal biedt opvang voor 126 kinderen?. Het Kinderparadijs heeft een aparte toegang en parking. Ouders krijgen alle tijd en ruimte om hun kind te brengen en op te halen. Via de ontvangstbalie aan de voorzijde van de hal komen de kinderen terecht in een centrale speel- en leefruimte met speellokalen. Er is ook een binnenspeelruimte en een aparte ruimte om huiswerk te maken.

Speelpleinwerking Tijdens de schoolvakanties organiseert de stad Tongeren speelpleinwerking voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De Mulkenhal leent zich hier perfect voor. Naast enkele speellokalen zijn er voor speelpleinwerking twee grote polyvalente ruimtes voor grote spelmomenten. De inrichting van de lokalen laat meer aparte activiteiten toe volgens leeftijdsgroep.

Jongerencentrum met fuifzaal en repetitielokaal

Een van de twee polyvalente ruimtes is volledig ingericht als fuifzaal van 310 m². Hier kunnen tot 300 fuivers terecht. Tussen de Mulkenhal en de vijver ligt het repetitielokaal. Lokale bands kunnen deze ruimte huren via de Jeugddienst. De Tongerse jeugd kan er allerlei activiteiten organiseren die passen in de eigen leefwereld. Jongeren kunnen zich vrijwillig inzetten om enkele avonden per week het centrum zelf open te houden. Ook externen kunnen de ruimte huren voor kleine optredens en feesten.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon