Recordaantal deelnemers voor Dag van de Motorrijder en Ready to Ride


De Dag van de Motorrijder is in motorkringen al enkele jaren een begrip. Dit jaar was de organisatie op 26 maart meteen goed voor een recordeditie. Het aantal motorrijders dat het testparcours aflegde is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2015. Vorig jaar namen 700 motorrijders deel, dit jaar waren dat er maar liefst 1513. Ook het aantal inschrijvingen voor de dagopleiding Ready to Ride piekt, zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V). Het is een niet te missen signaal, vindt ze:

“Dat het aanbod voor motorrijders steeds meer in trek is, bewijst dat heel wat motorrijders wakker liggen van verkeersveiligheid. Op het testparcours worden de vaardigheden opgefrist en die kans wordt volop gegrepen. Net na Dag van de Motorrijder piekt ook de inschrijving voor dagopleidingen, en dat is geen toeval. We moeten volop inzetten op initiatieven die de motorrijder alle kansen geven om zijn rijvaardigheid te perfectioneren.”

In Limburg namen 321 motorrijders deel aan de testparcours in Borgloon en Zolder. Alleen de provincie Antwerpen deed het beter met 621 deelnemers, maar daar waren niet twee maar vier locaties voorzien.

Recordcijfers voor dagopleiding

Dat het bijschaven van vaardigheden en rijtechnieken steeds meer in trek is bij de motards, bewijst ook de stijgende interesse voor de dagopleiding Ready to Ride. In 2016 volgden 491 motorrijders de cursus. Ten opzichte van het jaar voorheen is dat een stijging met 65%. In 2015 namen 297 motorrijders deel. In 2012 waren dat er nog maar 40. Bij de deelnemers aan de Ready to Ride cursus blijken Limburgse motorrijders echte koplopers. Met 146 deelnemers in 2016 laten ze de andere provincies ver achter zich. De Advanced-cursus in het Centrum voor Motorbeheersing en Motraegco telden 100 inschrijvingen, de Masteropleiding 46.

Het momentum is aangebroken om de motorrijder een volwaardige plaats te geven in het verkeer en het beleid, vindt An Christiaens:

“Veiligheid in het verkeer begint natuurlijk bij de motorrijder zelf, en het is goed dat steeds meer van hen de weg vinden naar testen en opleidingen. Maar zelfs al neemt de motorrijder zijn voorzorgen, toch blijft hij kwetsbaar op de weg. Daarom is het belangrijk dat alle weggebruikers rekening met hen houden. Ook van de overheid en de wegbeheerders moeten we dit kunnen verwachten: in de weginrichting en het mobiliteitsbeleid moeten motorrijders meer aandacht krijgen. Dat kan de algemene verkeersveiligheid enkel ten goede komen. Hoe sneller hoe beter.”

Christiaens diende daarom met CD&V een conceptnota in met voorstellen voor de motorrijder in het Vlaams Parlement. Daarin komen onder andere het openstellen van de busbanen, opleidingsmogelijkheden, aandacht voor risicoperceptie en het oefenen op de weg aan bod. Op 15 juni wordt deze besproken in de Commissie Mobiliteit.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon