Aanleg fietspad tussen Dreef en Grootmeers


De stad Tongeren wil een fietspad aanleggen tussen Dreef en Grootmeers en een fietsersbrug over de Jeker tussen Dreef en de Keerstraat. Zo creëren we een veilige en vlotte fietsverbinding tussen het stadscentrum via de Kevie en het industrieterrein Tongeren Oost met onder meer Sportoase. Eind 2017, begin 2018 starten de werken.

De stad hecht veel belang aan mobiliteit. Voor de zwakke weggebruiker willen we de volgende jaren extra inspanningen leveren. Wij stimuleren het gebruik van de fiets, zeker voor korte verplaatsingen. Daarom is het essentieel dat woon-werkverkeer, de verplaatsingen naar school en de vrijetijdverplaatsingen vlot en veilig kunnen verlopen. In Tongeren investeren we de volgende jaren fors in verkeersveilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Aan de vraag van de Tongenaar om een fietsverbinding te maken tussen het centrum en Sportoase geven we graag gehoor. De uitvoering is voorzien eind 2017, begin 2018. De kostprijs wordt geraamd op 150.000 euro.

Het 3 meter brede fietspad tussen Dreef en Grootmeers wordt aangelegd in beton. Op twee locaties sluit het fietspad aan op de bestaande weg: Dreef en Keerstraat. Deze aansluitpunten werden gekozen om zo dicht mogelijk bij het centrum aan te sluiten om een vlotte en veilige verbinding te creëren. Om de Jeker tussen Dreef en Keerstraat over te steken wordt een fietsersbrug aangelegd gemaakt uit composiet met een lengte van 17 meter. De kleur van de draagstructuur van deze brug bestaat uit houtimitatie en krijgt een balustrade zoals de bruggetjes in Nerem. Een composieten fietsersbrug heeft voordelen ten opzichte van een houten of stalen fietsersbrug: ze is namelijk onderhoudsvrij, kan snel geplaatst worden en is bovendien ongevoelig voor dooizout of roest. Een rustplaats wordt ingericht met streekeigen bosplantsoen, zitbanken en een afvalbak.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon