Lezersbrief: Cultuurplan moet de Limburgse cultuursector structureel ondersteunen


1.021.900 euro voor 14 organisaties en kunstenaars. De toewijzing van de projectsubsidies van Kunstendecreet is voor de Limburgse cultuursector een hart onder de riem. Het is de vonk die nodig is om het cultuurplan Limburg op gang te trappen. We rekenen op Vlaanderen niet als eenmalige weldoener, maar als structurele partner van een cultureel Limburg dat eindelijk de kans krijgt haar potentieel te verzilveren.

Na de tegenvallende werkingssubsidies in juni was de verslagenheid bij de Limburgse culturele sector groot. Minister Sven Gatz beloofde zijn schouders onder Limburg te zetten en houdt woord. Limburgse organisaties die bij de vorige subsidieronde uit de boot vielen krijgen nu een kans. Onder hen Muziekodroom, dat mag rekenen op 456.000 euro, maar ook andere organisaties en kunstenaars krijgen nu de nodige zuurstof. Het is een hoopvolle start van het Cultuurplan Limburg, waarbij de sector, lokale besturen en de provincie een plan uitwerken om het cultuurlandschap te versterken.

Met CD&V Limburg pleitten we eerder al voor een rechtvaardige provinciale verdeling van de cultuursubsidies en voor een coachingtraject. Ik hoop dat Vlaanderen met deze beslissing aangeeft cultureel Limburg te ondersteunen en te coachen om haar rechtmatige plaats op de Vlaamse cultuurkaart op te eisen.

Dit is een uitgelezen kans om cultuur in Limburg stevig op de rails te zetten. Duurzame ondersteuning voor de sector is een win-win voor alle spelers op het veld. Op die manier kunnen we het aanwezige potentieel behouden, versterken en uitbreiden. We willen er staan, ook bij de volgende subsidieronde in 2020, met sterk werk en betere dossiers. Onze provincie is gekend voor haar ongeziene veerkracht en dat is voor de cultuursector niet anders. “We’ll be back”, met een nog rijker en diverser cultureel landschap.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon