Sint-Evermarusfeest in Rutten erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed


Het Sint-Evermarusfeest in Rutten is sinds 11 januari erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. In Rutten wordt op 1 mei al meer dan 1000 jaar de marteldood van de heilige Evermarus herdacht met het eeuwenoude Evermarusspel. Het spektakel lokt jaarlijks duizenden bezoekers.

Vlaams Volksvertegenwoordiger en Tongers schepen An Christiaens drong op 13 april 2015 in een parlementaire vraag aan minister Sven Gatz al aan op een erkenning. Ze is dan ook blij met het nieuws:

“Om opgenomen te kunnen worden op de Inventaris Vlaanderen diende het Sint-Evermaruscomité een aanvraag in bij het Departement Cultuur Jeugd Sport en Media, afdeling Cultureel Erfgoed. Dat zij de erkenning kregen is dan ook de kroon op het werk van de organisatoren en de dorpsbewoners in Rutten. Dankzij hun inzet is de eeuwenoude traditie elk jaar weer springlevend.”

De heilige Evermarus is de patroonheilige van Rutten en wordt op 1 mei gevierd met een processie en een mysteriespel. Het Evermarusspel zou het eerste en enige mysteriespel zijn dat opgenomen is in de inventaris, zo antwoordde bevoegd minister Sven Gatz op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger An Christiaens. Momenteel zijn er 45 elementen opgenomen in de Vlaamse inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Evermarusspel is het vierde Limburgse element, naast de Kroningsfeesten in Tongeren, de Virga Jessefeesten in Hasselt en het Oud Limburgs Schuttersfeest.

An Christiaens:

“De erkenning van het mysteriespel van Evermarus is uniek in zijn soort. Dat twee Tongerse tradities zijn opgenomen in de Vlaamse inventaris is opmerkelijk. We mogen fier zijn dat onze stad haar erfgoed van generatie op generatie doorgeeft en in ere houdt.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon