Hinderpremie voor handelaars bij wegenwerken


Handelaars die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in hun straat zullen vanaf d1 juli 2017 automatisch kunnen rekenen op een hinderpremie van 2000 euro. Daar bovenop kan er nog een extra vergoeding van 80 euro per dag komen als ze ook gedwongen worden hun zaak volledig te sluiten. Dat besliste de Vlaamse Regering.

An Christiaens:

"Wegenwerken brengen jammer genoeg vaak hinder met zich mee, niet in het minst voor lokale handelaars en zelfstandigen. Ze zien soms hun inkomsten ernstig dalen of moeten noodgedwongen sluiten. De compensatieregeling is belangrijk voor de ondersteuning van de lokale economie. Openbare werken zorgen voor verbeteringen en lonen op lange termijn, maar gedurende de werken moeten de lokale handelaars en hun zaak ook ondersteund worden."

Het decreet met de nieuwe regeling kwam er op voorstel van CD&V-collega Koen Van den Heuvel, Axel Ronse en Matthias De Clerq. Ze bevat twee grote veranderingen. Zo zijn handelaars niet langer verplicht om hun zaak te sluiten om recht te hebben op een premie, en zal de premie voortaan ook automatisch worden toegekend.

Automatische toekenning voor klassieke detailhandel

De Vlaamse hinderpremie valt uiteen in twee delen: een vast bedrag van 2000 euro en een premie van 80 euro per sluitingsdag.

De vaste hinderpremie van 2000 euro wordt enkel gegeven aan de klassieke detailhandelaars die in de werfzone gelegen zijn. Door gebruik te maken van de databank waarin alle steden, gemeenten en nutsbedrijven vanaf 2017 verplicht hun openbare werken moeten aanmelden, kan de premie voortaan automatisch én voorafgaand aan de start van de werken toegekend worden. De getroffen zelfstandigen kunnen zich op die manier optimaal voorbereiden op de werken en maatregelen nemen om hun klanten toch nog te bereiken. En doordat ook de sluitingsverplichting wordt geschrapt, worden ze gestimuleerd toch open te blijven. Als achteraf blijkt dat zij ook nog hun zaak moeten sluiten, kunnen ze daarvoor vanaf de 22ste sluitingsdag een tegemoetkoming van 80 euro per dag bovenop krijgen.

80 euro vanaf de achtste sluitingsdag voor anderen

Zelfstandigen die buiten de werfzone liggen, of vrije beroepers en zelfstandigen die het minder van toevallige passanten moeten hebben hebben enkel recht op de tegemoetkoming van 80 euro per dag, vanaf de 8ste sluitingsdag.

EndFragment

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon