Meer veilige oversteekplaatsen met de hulp van rateltikkers


Rateltikkers zijn een middel om veiligere verkeerssituaties te garanderen, ook voor voetgangers met een visuele beperking. Limburg telt langs gewestwegen 25 rateltikkers. De 26ste rateltikker zal binnenkort geplaatst worden in Genk. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger An Christiaens. In het belang van de verkeersveiligheid mag dat aantal omhoog, vindt Vlaams Volksvertegenwoordiger An Christiaens. Ze doet hiervoor een oproep aan de lokale besturen.

An Christiaens:

“De verkeersveiligheid van alle zwakke weggebruikers is een prioriteit, maar personen met een visuele beperking zijn extra kwetsbaar. Rateltikkers zijn daarvoor een levensbelangrijk instrument. Lokale besturen kunnen ze zelf aanvragen. Het is dan ook belangrijk om proactief op zoek te gaan naar locaties waar ze nodig zijn. In Tongeren werd onlangs een testroute georganiseerd op aanzet van de diensten Mobiliteit en Welzijn. Op donderdag 28 november gingen deskundigen en personen met een visuele beperking op zoek naar prioritaire plaatsen. Op dit moment telt de stad 4 oversteekplaatsen met rateltikkers. Na het proeftraject zullen de nodige bijkomende aanvragen volgen. Op die manier kan iedereen zich veilig bewegen in het drukke stadsverkeer. ”

De aanvragen voor de rateltikkers worden behandeld op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid. Eén van de voorwaarden voor goedkeuring is dat de aanvraag dient te worden ondersteund door een vereniging voor blinden en slechtzienden. Het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, de politie, het gemeentebestuur en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid beslissen over de aanvraag. Dat de toegankelijke oversteekplaatsen het verschil kunnen maken, bevestigt ook Gisele Brodeau. Met haar geleidehond Vinny nam ze deel aan het testtraject:

“Ik ben heel blij met initiatieven die zorgen voor meer toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Steden en gemeenten kunnen samen met ervaringsdeskundigen en organisaties op zoek naar plaatsen waar verbetering mogelijk is. Kruispunten toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden is een grote stap vooruit. De plaatsing van rateltikkers en de aanpassing van voetpaden zorgen ervoor dat we met vertrouwen de weg op kunnen. Het is een relatief kleine aanpassing maar betekent een wereld van verschil voor de veiligheid.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon