Hanne, Justine en Ine als politica's voor één dag op Zuiddag


Elk jaar in oktober is er 'Zuiddag'. Meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar kruipen dan voor één dag in de kleren van beroepskrachten. Het loon dat ze van hun werkgever krijgen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Hanne, Justine en Ine uit Tongeren gingen een dag aan de slag bij An Christiaens als schepen in Tongeren en Vlaams Volksvertegenwoordiger in het parlement.

In de voormiddag maakten de jonge Zuiddag-werknemers kennis met de stad achter de schermen. De stadsingenieur stelde er de Tongerse projecten voor. Na een lift naar Brussel volgde een lunch in het Vlaams Parlement met een fijne babbel. Samen met andere Limburgse Zuiddagstudenten gingen Hanne, Justine en Ine op pad doorheen het parlementsgebouw voor een rondleiding en een verrassende ontmoeting met de voorzitter. Nadien volgde opnieuw het echte werk. In de commissievergaderingen Sport werden de risico's van kunstgrasvelden en de toenemende aggressie tegen scheidsrechters besproken. In de Commissie Economie werd de handelshuur toegelicht. Uiteraard was er ook tijd voor een foto in de plenaire zaal van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers voor één dag.

Zuiddag was een gevarieerde dag met heel veel verschillende aspecten van het politieke leven, en het enthousiasme van de jonge politica's-voor-één-dag werkte aanstekelijk. Leerlingen die geïnteresseerd zijn in een dag politiek werk voor het goede doel, kunnen in 2017 solliciteren bij An Christiaens voor een boeiende Zuiddag. Volgend jaar onder een nieuwe naam: Youca - Youth for Change and Action.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon