Dag van de onthaalouders en kinderverzorgers: dank je wel!


Op woensdag 12 oktober staan we even stil bij de het werk van de talloze onthaalouders. Op deze “dag van de onthaalouders en kinderverzorgsters” zetten we ze extra in de schijnwerper. Als dank voor hun inzet en enthousiasme schenkt de stad hun een heerlijk gezonde fruitmand.

Als 's ochtends iedereen naar het werk vertrekt zorgen tientallen onthaalouders en kinderverzorgsters voor de kleinsten van onze maatschappij. Als jonge ouder is het belangrijk te weten dat je kind veilig is en dat je kan rekenen op de persoon die het toezicht houdt, of dit nu in een crèche, bij een onthaalouder thuis of in de naschoolse opvang is. Net omwille van deze belangrijke taak legt het Tongerse stadsbestuur deze mensen vandaag graag in de watten.

An Christiaens, schepen van Kinderopvang:

“In Tongeren zijn er een 30-tal onthaalouders actief. Terwijl de mama’s en papa’s uit werken zijn zorgen zij ervoor dat de hun toevertrouwde kinderen in een warme en huiselijke sfeer opgevangen worden. Het beroep van onthaalouder is geen evidentie. Van ’s morgen vroeg tot ’s avonds laat hebben zij het toezicht en de verantwoordelijkheid over gemiddeld 6 tot 8 kinderen. Zij dragen bij aan de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen in hun eerste levensjaar. Ook de individuele aandacht per kind is een sterkpunt. En ook al lijkt het toezicht op kinderen geen al te moeilijke taak, toch is het niet eenvoudig. Er wordt van een onthaalouder veel gevraagd: zelfstandigheid, organisatietalent, pedagogische vaardigheden. Maar ook de regelgeving stelt steeds meer eisen aan een onthaalouder. Zo moet de plaats van de opvang steeds weer voldoen aan het groeiend aantal eisen van orde en veiligheid. De vergoeding die zij voor hun werk krijgen voldoet vaak niet om de nodige aanpassingswerken mee te bekostigen. Onthaalouder zijn is een vak dat je met passie doet.”

Ook de kinderverzorgsters in de verschillende opvanginitiatieven in Tongeren staan dagelijks in voor de opvang van onze kinderen. Net zoals bij de onthaalouders staan zijn voor de moeilijk taak om er voor te zorgen dat geen kind iets te kort komt.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon