Tongerse wateronthardingsinstallatie in 2020 operationeel


De uitzonderlijke hardheid van het water is al lang een bezorgdheid in Tongeren en de rest van Zuid-Limburg. Eind 2015 liet De Watergroep weten 48,7 miljoen euro te investeren in de bouw van 5 nieuwe onthardingsinstallaties in de regio, waarvan 1 in Tongeren. Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V) vernam via een parlementaire vraag aan minister Joke Schauvliege dat de installatie in 2020 operationeel zal zijn.

In 2015 kaartte An Christiaens de Zuid-Limburgse waterhardheid aan bij bevoegd minister Joke Schauvliege, die bevestigde dat enkel de bouw van nieuwe onthardingsinstallaties het probleem structureel kon oplossen. In het oorspronkelijk investeringsprogramma was deze investering niet voorzien, maar na aandringen werd dit herbekeken. In november 2015 trok De Watergroep haar investeringsbudget in Limburg op van 25 mio euro naar 50 mio euro per jaar. In Zuid-Limburg werd de bouw van 5 bijkomende waterinstallaties voorzien in Waltwilder, Kortessem, Borgloon, Nieuwerkerken en Tongeren. Tussen 2016 en 2018 wordt in Tongeren 8,8 miljoen euro voorzien voor de realisatie. In 2020 zal de installatie in werking treden en de regio van zacht water voorzien. Er is inmiddels al toelating gevraagd aan de stad Tongeren voor een proefboring in Vreren.

An Christiaens:

“Ik ben tevreden dat na lang aandringen de problematiek in Zuid-Limburg eindelijk wordt aangepakt. De waterhardheid zorgt op heel wat plaatsen voor problemen, zoals verkalking van de buizen in huis maar ook van toevoerbuizen waardoor grote gebieden zonder water komen te zitten. De nieuwe installatie maakt hiermee eindelijk komaf.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon