Syrische vluchtelinge aan de slag in Tongers jeugdwerk


Al meer dan 10 jaar investeert de stad Tongeren in initiatieven voor kinderen en jongeren en met bijzondere aandacht voor zij die uit een kwetsbare omgeving komen. Er wordt ook gezorgd voor een vrijetijdsaanbod gericht op de doelgroep. Met de mobiele speelpleinwerking wil de stad speelmogelijkheden naar alle kinderen brengen. De monitorenploeg van mobiele speelpleinwerking wordt deze zomer versterkt met de Syrische Hadil Mazak. Ze is nog maar korte tijd in ons land maar dat houdt haar niet tegen om zich deze zomer al in te zetten voor het lokale jeugdwerk.

Iedere zomervakantie trekt de mobiele speelpleinwerking naar de wijken Paspoel en Nieuw-Tongeren maar ook enkele deelgemeenten zoals Vreren, Henis en Piringen. Zo wil Tongeren ook kinderen bereiken die geen gebruik maken van het gewone speelpleinaanbod. Voor kwetsbare kinderen en jongeren is er extra aandacht. De jongerenwerker houdt via een nauwe samenwerking met de Schakelaar en de Semper de vinger aan de pols. Via maandelijkse activiteiten in het lokaal van de opbouwwerker krijgen zowel de kleinste als de tieners een kans om te proeven van het vrijetijdsaanbod. Samen met de jongeren op de speelpleintjes organiseert de jongerenwerker allerlei activiteiten. In de zomer zorgt de jeugddienst voor een mobiele speelmogelijkheden.

An Christiaens, schepen van Jeugd :

“Voor de werking van de speelmobiel schakelen we de monitoren van de speelpleinwerking in. Deze zomer is dat niet anders maar maken we nog meer plaats voor diversiteit. De inschakeling van Hadil Mazak uit Syrië als monitor is een unieke kans. Wie met het 19-jarige meisje praat kan amper geloven dat zij nog maar 8 maanden in ons land woont. Hadil spreekt goed Nederlands is erg gemotiveerd om zich in te zetten in het jeugdwerk. Vanuit Voeren komt ze iedere dinsdag en donderdag met de bus naar Tongeren om de speelmobiel. We hebben aangedrongen om haar de standaardvergoeding van 15 EUR per halve dag te kunnen uitbetalen, want ook als vrijwilligster wilde Hadil graag aan de slag bij speelpleinwerking.”

Dat de mobiele speelpleinwerking kan rekenen op de inzet van Hadil is volgens de schepen een echte meerwaarde voor iedereen die betrokken is:

“Het engagement van Hadil is een meerwaarde voor de werking, en tegelijk geeft het ook heel wat kansen aan Hadil zelf. Ze krijgt de mogelijkheid om haar integratie te versterken, haar Nederlands nog meer te oefenen en vertrouwd te worden met onze manier van werken. Ook in Syrië was ze al geïnteresseerd in het werken met kinderen en gaf ze zelfs bijlessen. Nu ze in België is wil ze hierin verder gaan en ik ben blij dat ze bij ons die gelegenheid krijgt. Binnen onze werking is dit ook een verrijking: voor onze organisatie en de monitorenploeg, maar ook voor kinderen en hun ouders. Hadil geeft een inkijk in een andere cultuur en daarmee ervaren we zelf hoe verrijkend verschillen kunnen zijn. Ze kan ook als schakel fungeren voor kinderen met het Arabisch als moedertaal. En wie weet leert ze de kinderen enkele leuke spelletjes die wij hier niet kennen. Mensen helpen bij hun integratie is niet alleen zorgen voor een dak boven hun hoofd, voedsel en een slaapplaats. Het is er ook voor zorgen dat ze hun tijd zinvol kunnen invullen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Via deze weg bieden wij Hadil een kans haar talenten ook hier in België te gebruiken. Onze maatschappij wordt steeds multicultureler. Dat onze groep monitoren hiervan een weerspiegeling wordt kunnen we alleen maar toejuichen.”

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon