Kinderboek Kroning voorgesteld


Op 30 juni is in de bibliotheek van Tongeren het kinderboek 'Maria, het Gelukskind' voorgesteld in het thema van de Kroningsfeesten. Auteur Martine Kindermans zorgde voor de illustraties. De dame uit Lauw woont ondertussen in Veulen. Met het boekje wil het Kroningscomité ook de kleinsten bereiken en brengen ze het Kroningsgevoel naar hun boekenkast. Het is een verhaal over dankbaarheid, wensen die uitkomen en geluk in kleine dingen.

Als schepen van jeugd mocht An Christiaens de boekvoorstelling inleiden:

"Als je door de stad wandelt voel je het meteen: er staat iets te gebeuren. Na zeven jaar is het weer zover: de Kroningsfeesten staan nu echt wel voor de deur.

De Kroning zit de Tongenaar in het bloed: het is iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Met 3000 zijn we, de Tongenaren die meestappen en meehelpen aan de mooie en indrukwekkende processie, dat is maar liefst 1 op 10. Of je nu voor het eerst meestapt of al heel wat processies in de benen hebt, iedereen kan het beamen: het gevoel van de Kroning is uniek.

Bij een traditie zoals de onze is het belangrijk dat we kinderen en jongeren betrekken in het Kroningsgebeuren. Dat doen we onder andere met een Jongerendag, volgende week woensdag. Met workshops, spelen en ontmoetingen worden jongeren vanaf 12 jaar ondergedompeld in de Kroningssfeer. Met dit unieke boekje willen we ook de kleinsten bereiken en brengen we het Kroningsgevoel naar jullie boekenkast.

De Kroning is het werk van heel wat vrijwilligers en wordt in goede banen geleid door het Kroningscomité. Er komt veel kijken bij de Kroningsfeesten en dat vraagt een goede organisatie. Afgelopen maanden, en zelfs jaren, werd er hard gewerkt om van de Kroning een succes te maken.

De processie en het avondspel zijn de grote trekpleisters van de komende week, waar maar liefst 320.000 bezoekers naar uitkijken. Ook daarbuiten zijn er heel wat initiatieven. Zo mochten we niet toevallig enkele weken geleden de nieuwe schatkamer van de OLV-Basiliek, het Teseum, openen. Aan de Romeinse tempel in de Keversstraat is de tentoonstelling “De Kroon op het Werk” te bezoeken met een blik achter de schermen van de Kroning. Een expo over Kroningsbaarden en Beelden van Geluk vinden we in de Ursulakapel. TNT presenteert vanaf moren haar Kroningsproductie ‘Hamlet’ en op het Begijnhof kunnen we het volksspel ‘Fioretti’ bijwonen. Ook de vele straatcomités spaarden kosten noch moeite om een warme Kroningssfeer te brengen in onze stad.

De Kroning maakt van ons fiere Tongenaren: er worden banden gesmeed en mensen bij elkaar gebracht. Je zou dat gevoel “geluk” kunnen noemen, en dat is ook het thema van de Kroningsfeesten 2016. In dat thema zijn we vanavond samengekomen voor de voorstelling van een knap nieuw kinderboek.

Het Kroningscomité en de schrijfster, mevrouw Martine Kindermans, stellen het boek ‘Maria, het Gelukskind’ aan u voor. Het gaat over Maria, een heel bijzonder en gelukkig meisje. Ze houdt van iedereen en vindt altijd iets moois in de wereld om haar heen. Maria neemt ons mee op pad voor een verhaal over dankbaarheid, wensen die uitkomen en geluk in kleine dingen. Een mooie boodschap, die ook lang na deze Kroningsfeesten blijft nazinderen.

Een welgemeende dank je wel aan auteur Martine Kindermans voor deze mooie en hartverwarmende publicatie. Dank je wel ook – namens het voltallige stadsbestuur – aan het Kroningscomité dat mee aan de basis ligt van dit initiatief.

Geluk zit in een klein hoekje, zegt men wel eens, in dit geval in een boekje. Lees het voor aan uw kinderen en kleinkinderen en geef zo het warme en gelukkige 'Kroningsgevoel' zeker door."

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon