Kinderopvang De Mereltjes bestaat 50 jaar


Kinderopvang De Mereltjes vierde 28 november 2015 haar vijftigjarig bestaan. De Mereltjes, intussen uitgebouwd tot een dagopvang, een naschoolse opvang en een netwerk van onthaalouders is een vaste waarde in het Tongerse zorglandschap. Ter gelegenheid van het jubileum kwam minister Vandeurzen langs op de academische zitting. Ook An Christiaens drukte als schepen van kinderopvang haar wensen uit in naam van het stadsbestuur.

"Beste aanwezigen,

Als schepen van kinderopvang ben ik trots op de kinderopvanginitiatieven in onze stad en het is dan ook van harte dat ik De Mereltjes een fantastisch jubileum toewens. Dat kinderen hier in goede handen zijn weet ik niet alleen als schepen, maar ook als mama van Matisse. Net als vele andere Tongerse mama’s en papa’s mocht ik Matisse overlaten aan de zorgen van het Mereltjes-personeel.

“Je mag gerust zijn,” zeiden ze. En dat was ik, want ik mocht elke dag een tevreden zoontje mee naar huis nemen.

Het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de dienst voor onthaalouders zorgen ervoor dat de vele kinderen die onze stad telt verzekerd zijn van een warm onthaal. Daar komt heel wat bij kijken, en daarom is het belangrijk dat het stadsbestuur kinderopvang ten volle ondersteunt.

In 2007 werd daarom in Tongeren het Lokaal Overleg Kinderopvang opgericht, een regionaal overleg waar voor het eerst alle opvanginitiatieven een plaats kregen. Kinderopvang verandert elke dag. Van het ene op het andere moment kan een overschot aan plaatsen veranderen in een tekort of omgekeerd. De maatschappij evolueert en het publiek wordt steeds diverser. Om in te spelen op al die veranderingen bundelen we de krachten in het LOK en gaan we samen voor een sterk opvangbeleid in onze stad.

De afgelopen jaren heeft het lokaal overleg een aantal concrete acties ondernomen om de lokale kinderopvang te versterken:

Toekomstige en kersverse ouders worden geïnformeerd via een gemeenschappelijke folder. Daarin worden de verschillende initiatieven aan het brede publiek bekend gemaakt. Wie een huisarts, apotheek, ziekenhuis of gynaecoloog in onze gemeente bezoekt kan de folder meteen mee naar huis nemen en opvang op maat kiezen voor hun gezin.

Vanuit het LOK doen we ons best om elk kind te bereiken. Gezinnen die een opvangplaats zoeken voor hun kind moeten zich verplicht registreren bij Kind en Gezin door het aanvragen van een kindcode. Wie hierbij hulp nodig heeft of geen internetverbinding ter beschikking heeft kan hiervoor terecht op de jeugddienst.

We willen ook onze onthaalouders zo goed mogelijk ondersteunen. In 2014 mocht iedere onthaalouder extra vuilzakken afhalen en dit jaar zijn we voor het eerst gestart met het aanvullen van de verplichte EHBO-koffer. Jullie zorgen voor onze kinderen, dus wij willen ook voor jullie zorgen.

Als onthaalouder of personeelslid in een kinderopvang volg je nieuwe ontwikkelingen op de voet. Vanuit het lokaal overleg maken we samen doordachte keuzes voor vormingen die de kwaliteit van opvang ten goede komen.

De organisaties in het lokaal overleg leren elkaar beter kennen en dat leidt tot boeiende kruisbestuivingen. Good practices worden er gedeeld en vragen staat vrij. Intussen zijn we 8 jaar verder en het Lokaal Overleg Kinderopvang bewijst haar waarde telkens opnieuw.

Dat De Mereltjes er is voor alle kinderen bewijst ook het partnerschap in het project ‘Kansen voor Kinderen’. Het project van sociaal huis De Semper biedt gezinsondersteuning aan voor gezinnen met kleine kinderen die leven onder de Europese armoedegrens. Het project ondersteunt de gezinnen niet enkel financieel, maar kan dankzij het brede partnernetwerk ook zorgen voor aangepaste hulpverlening, activiteiten en vorming op maat. Als kinderopvang zorgt De Mereltjes dat kinderen aangepaste zorgen krijgen, maar ook dat ouders het best mogelijke tarief kunnen aanvragen en met hun zonen en dochters terecht kunnen in een flexibele opvang als dat nodig is. Dat kinderen alle kansen krijgen mag zo duidelijk zijn.

Achter de schermen van een kinderopvang speelt zich heel wat af. De hoge kwaliteitseisen, de administratieve taken, de vormingen, de veranderingen,… Er komt heel wat kijken bij de zorg voor onze kinderen. Daarvoor is een welgemeende dank je wel zeker op zijn plaats. We kunnen al 50 jaar op jullie rekenen, en we willen dat graag nog minstens even lang kunnen doen.

Enkele weken geleden bracht ik een bezoek aan onthaalouder An, één van de onthaalouders die aangesloten is bij De Mereltjes. Kinderen worden er heel hartelijk ontvangen, en daar kan ik zeker van meespreken.

Dat elk kind er telt merkte ik in kleine en grote dingen. Het huis was omgetoverd tot een gezellige en kleurrijke opvangplek die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. De pedagogische begeleiding werd nauwkeurig opgevolgd maar er was ook tijd voor fruitsla en samen spelen. Op de vraag of het een fijne dag was in de opvang gingen alle duimen in de lucht – spontaan ;). Net zoals An staan er elke dag heel veel onthaalouders en personeelsleden klaar om de zorg van onze kinderen op zich te nemen. Met de glimlach en vol enthousiasme, elke dag opnieuw. Kinderen voelen zich thuis in de de opvang, en dat is dankzij jullie allemaal.

De kinderopvang van vandaag ziet er heel anders uit dan die van 50 jaar geleden en nieuwe uitdagingen kloppen elke dag op de deur. Dat na een halve eeuw ouders elke dag blijven kiezen voor De Mereltjes zegt genoeg: niet alleen is er vandaag reden tot feest, ook de toekomst ziet er goed uit."

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon