Grondige facelift voor CC De VELINX


Cultuurhuis de VELINX opent de deuren in een nieuw kleedje. Met een nieuwe ticketbalie, vernieuwde tribunes en renovatie- en lichtwerken hoopt het cultureel centrum haar bezoekers nog meer van dienst te kunnen zijn.

Tribune

Na 20 jaar trouwe dienst was de grote tribune in de schouwburg aan vervanging toe. En vandaag is de gloednieuwe tribune een feit! Deze tribune zal aansluiten aan het podium zodat de afstand tussen publiek en artiest met ettelijke meters verkleind zal worden. Met 594 zitjes blijven we nog steeds één van de grootste schouwburgen van Limburg.

An Christiaens:

“De tribune van de grote zaal schoof nog maar zeer moeizaam in en uit, een herstelling van het mechanisme was praktisch onmogelijk. Bovendien waren er reeds verschillende zitjes defect en werkte de helft van de armleuningen niet meer naar behoren. Naast de praktische moeilijkheden kwam de veiligheid van zowel de gebruikers als de bedieners in gevaar. De kleinere tribune op de scene vertoont in mindere mate dezelfde problemen. Bovendien waren de tribunes ondertussen 20 jaar oud en dienden ze aangepast naar de huidige normen en behoeftes.”

De grote tribune schuift nu uit tot tegen het podium zodat het publiek dichter op de actie zit. In totaal kunnen er maximum 594 mensen (waarvan 4 mindervalideplaatsen) in alle comfort en veiligheid plaats nemen op de tribune. Het aantal handelingen die nodig zijn om de tribune in- en uit te schuiven zijn tot een minimum herleid en door gebruik te maken van een duwketting systeem rijdt de tribune vlotjes in- en uit, tot grote tevredenheid van de technische ploeg van CC De Velinx.

De kleine tribune zal midden 2016 eveneens vervangen worden, het was praktisch zeer moeilijk om beide tribunes in de korte tijd dat er geen activiteiten plaatsvinden in de VELINX (in de zomermaanden) te vervangen.

Kostprijs:

Grote tribune: 517.217,51€ (incl. BTW)

Kleine tribune: 107.479.96€ ( incl. BTW)

Verfwerken

In de zomer van 2015 werden tevens de burelen opgefrist. In elk bureel werd er een anti-allergisch en onderhoudsvriendelijk tapijt gelegd, en de muren kregen een nieuwe kleurtje.

Kostprijs: 42.000€ incl. BTW

Relighting

Daarnaast werd ook de volledige verlichting van de VELINX vervangen door een prijsbewust en ecologisch verantwoord nieuw systeem.

In het kader van het ESCO-project heeft Infrax aan Wethink de opdracht gegeven om een detailstudie uit te werken met daarin opgenomen alle te vervangen lampen en/of armaturen. Deze relighting werd begroot op 176 573,67 euro excl. BTW. De besparing wordt geraamd op 19.000 euro/jaar excl. BTW, de investering verdient zich terug op amper 9 jaar.

Het oude vermogen van 78.861 W met een verbruik van 154.652 kWh werd verminderd naar 26.038 W en een verbruik van 51.211 kWh, waarbij we bijna 70% besparen op het verbruik in kWh of omgerekend meer dan 80 ton CO2 . Na de introductie van de zonnepanelen enkele jaren geleden zet Tongeren op deze manier een verdere stap als een verantwoord en milieubewust cultuurhuis.

De renovatie van de ticketbalie

Tenslotte zal ook de ticketbalie volledig vernieuwd worden zodat we nog klantvriendelijker kunnen werken. Het nieuwe ontwerp maakt een gezonde werkhouding mogelijk en is ook optisch opgesmukt. Sinds de opening van CC Velinx was het onthaal immers niet meer aangepast.

De ticketbalie wordt nu vergroot met een uitbouw aan de kant van de inkomhal van de foyer met een balie waaraan de klanten rechtstaand geholpen kunnen worden. Er wordt tevens een plaats voor rolstoelpatiënten voorzien. Aan de buitenzijde komt een info-tv.

Kostprijs: 77.000 € incl. BTW

Toekomstmuziek

Maar hier stoppen de verbouwingswerken nog niet. In het najaar van 2015 worden nog het sanitaire blok alsook het zinken dak gerenoveerd. In 2015 wordt het sanitair gedeelte van de foyer nog volledig vernieuwd voor een bedrag van 92.000 euro BTW inbegrepen, en worden de opvangbakken van het zinken dak gerenoveerd ter waarde van 18.000 euro BTW inbegrepen

Geluidsinstallatie

Bose Corporation stelde in april 2011 een nieuw professioneel geluidssysteem voor. De VELINX werd door Bose Corporation uitgerust met een in alle opzichten ‘top’ geluidssysteem.

De firma Bose nam alle materiaal-, bekabelings- en installatiekosten voor haar rekening. Sinds 2011 organiseert de onderneming op regelmatige basis (internationale) opleidingen (voor haar dealernetwerk) in de VELINX.

De geluidsinstallatie in de grote zaal wordt kortelings aangepast aan de noden van de nieuwe tribune. Het publiek zit voortaan immers korter bij de artiesten, hetgeen ‘klanktechnische’ gevolgen met zich brengt.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon