Tongeren kiest resoluut voor energiezuinige verlichting


De stad Tongeren gaat voortaan bij elke nieuwe verkaveling en bij elk nieuw project enkel nog dimbare led-verlichting plaatsen. Op deze manier besparen we maar liefst 50% energie in Tongeren.

De markt rond de led-verlichting was de afgelopen jaren volop in beweging. Netbedrijf Infrax onderzocht of deze nieuwe technologie ook gebruikt kan worden om openbare wegen en openbare gebouwen te verlichten. Via pilootprojecten ging Infrax na hoe led-toestellen scoren op het vlak van lichtopbrengst, efficiëntie, duurzaamheid, energieverbruik, levensduur en onderhoud. De resultaten zijn positief waardoor gemeentes nu in bepaalde situaties kunnen kiezen voor led-verlichting. Tongeren gaat op dit aanbod in en heeft zopas beslist om bij elk nieuw project of verkaveling led-verlichting te plaatsen.

Door het plaatsen van energiezuinige Led-verlichting wordt de lichtsterkte niet enkel gehalveerd, de energiebesparing die we kunnen halen ligt veel hoger dan met de kIassieke openbare verlichting. We halen hierbij een besparing van 50%. Infrax brengt in de middenspanningscabine ook een specifiek sturingssysteem aan waarmee de led-lampen zullen kunnen worden gedimd. Bij het dimmen van de klassieke openbare verlichting kunnen we slechts een besparing van 30% halen. Led-verlichting geeft een witte lichtbundel en zorgt daarmee voor een groter veiligheidsgevoel op straat. Led-verlichting heeft bovendien een langere levensduur .

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon