Gebruik huurschatter blijft dalen


Het aantal voltooide opzoekingen via de huurschatter is in dalende lijn. Dat antwoordde minister van Wonen Liesbeth Homans op een vraag van An Christiaens. Bij de lancering in 2013 kende de huurschatter een groot succes met 134 264 voltooide opzoekingen. De periode van april tot en met december 2013 was goed voor 173 997 opzoekingen. In dezelfde periode in 2014 werden nog maar 19934 opzoekingen geregistreerd, met een gemiddelde van 2241 per maand. In januari 2015 waren dat er nog 1486.

De huurschatter werd door voormalig minister van Wonen Freya Van den Bossche gelanceerd als hulpmiddel voor het berekenen van een correcte huurprijs. Op de website www.huurschatter.bekunnen huurders en verhuurders terecht voor een berekening van de correcte woninghuurprijs in de regio. Wie de eigenschappen en de ligging van de gewenste woning invult, krijgt een prijsvork die bepaalt binnen welke bedragen de maandelijkse huur zou moeten liggen. De gegevens in de databank zijn gebaseerd op een analyse van de huurmarkt door de KU Leuven.

An Christiaens: “Bij de lancering in april 2013 leek de huurschatter een succesvolle actie. De capaciteit van de website werd zelfs verhoogd om aan de vraag te voldoen. De dalende trend toont aan dat het concept dringend aan evaluatie toe is.”

Minister van Wonen Liesbeth Homans liet weten dat de huurschatter geëvalueerd zal worden. De minister stelde eerder al in haar beleidsnota de afbouw van de huurschatter te overwegen. Het resultaat van de evaluatie volgt in juni.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon