Al aan 9 op de 10 scholen dynamische borden


Bijna negen op de tien zones 30 aan scholen op gewestwegen zijn voorzien van dynamische verkeersborden. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een vraag van An Christiaens (CD&V).

Vlaanderen telt 400 zones 30 aan scholen op gewestwegen. “Daarvan zijn er 341 voorzien van dynamische borden. Dat is meer dan 85 procent”, zegt Christiaens. Op de overige 59 locaties staan vaste borden. Die bevinden zich vooral in Oost-Vlaanderen (34 van de 104) en Limburg (13 van de 84).

De dynamische borden zijn voorzien van LED-verlichting. Daardoor kan de snelheidsbeperking aangepast worden aan het tijdstip van de dag, bijvoorbeeld wanneer kinderen op weg zijn van en naar de school. Op andere momenten kan de gewone beperking blijven gelden. “Bij dynamische borden geldt de beperking van 30 km per uur enkel wanneer dat echt nodig is. Dat maakt ze voor automobilisten het meest aanvaardbaar”, licht An Christiaens toe. “Bovendien zorgt de LED-verlichting voor een goede zichtbaarheid van de snelheidslimiet.”

Het verlagen van de maximale snelheid tot 30 km per uur aan scholen is al sinds 2005 verplicht. In 2009 besliste toenmalig minister van Mobiliteit Crevits om alle zones 30 aan scholen op gewestwegen zo snel mogelijk van dynamische borden te voorzien om de verkeersveiligheid te verhogen.

© 2018 | An Christiaens

  • YouTube Social Icon
  • Wix Twitter page
  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon